БРУЦЕЛЬОЗ – НЕБЕЗПЕЧНА ІНФЕКЦІЙНА ХВОРОБА ТВАРИН І ЛЮДЕЙ

  • 579

Фото без опису

Бруцельоз – антропозоонозна інфекція, що передається від хворих тварин людині, з переважним ураженням опорно-рухового апарату, нервової та статевої систем організму.

             Збудники бруцельозу – бактерії роду Brucella. Загалом відомо близько десяти видів цих бактерій, однак для людини головну небезпеку становлять чотири: це ті, які передаються від кіз та овець, великої рогатої худоби, свиней та собак які є головним джерелом інфекції для людини.  Всі види збудників стійкі у зовнішньому середовищі: в грунті та воді зберігаються до 3 місяців, в перегної – до 4 місяців, в молоці 10-16 днів, в бринзі 45-60 днів, добре переносять низькі температури – в льоду та снігу життєздатні до 3-4 місяців. Але, разом з тим, до високої температури та дезінфікуючих розчинів  - малостійкі. Хвороба у тварин часто протікає в прихованій формі. Лікування тварин при бруцельозі не проводиться. У неблагополучних щодо бруцельозу господарствах та в загрозливій зоні тварин, які позитивно реагують під час серологічних та алергічних досліджень, вважають хворими і піддають забою.
            Основний шлях передачі  інфекції людині – через уживання заражених продуктів (не пастеризоване молоко, м’який сир, виготовлений з не пастеризованого молока, бринза, масло; термічно необроблені м’ясні продукти, а особливо субпродукти. Ті господині або кухарі, які пробують сирий фарш перед приготуванням, наражають себе на небезпеку.

Рідше – шлях передачі збудника  контактний ( при догляді за хворими тваринами, або

через предмети, заражені їх виділеннями - використання гною від хворих тварин на присадибних ділянках).

            Від хворої людини до здорової збудники хвороби не передаються.

             Найчастіше бруцельоз виявляють у пастухів, фермерів, ветеринарів, працівників м’ясокомбінатів, підприємств із обробки шкури, вовни тощо. Пік захворюваності припадає на зиму, весну й літо. Інкубаційний період захворювання – 1-4 тижні, однак у деяких випадках він може тривати до двох місяців.

           Симптоми бруцельозу дуже різноманітні. Найчастіше хвороба починається гостро, з підвищення температури тіла до 39-40°С, супроводжується ознобом, рясним потовиділенням, слабкістю, болем у м’язах і суглобах, а також обмеженням рухливості суглобів. Проте хвороба може розвиватися і поступово. У цьому випадку характерні субфебрильна температура (37,1-38°С ), безсоння, зниження апетиту, головний біль і дратівливість. Суглоби і м’язи також болять, але біль не гострий. Лімфатичні вузли збільшуються. Згодом температура підвищується, і всі симптоми посилюються. Ці прояви то стихають, то знову повертаються упродовж 3-4 тижнів.

              Часто бруцельоз спричиняє алергічні захворювання – висипи, дерматити. Також уражається опорно-рухова система – розвиваються артрити, поліартрити, синовіти, бурсити, тендовагініти.

               Ураження нервової системи проявляються невритами (наприклад, лицьового або слухового нерва), неврозами та радикулітами.
               Внаслідок ураження сечостатевої системи у жінок відбувається розлад менструального циклу, може розвинутися ендометрит. Якщо жінка вагітна, може статися викидень. У чоловіків з боку сечостатевої системи розвиваються епідидиміти і орхіти.

Особливо небезпечне захворювання для вагітних жінок – часто відбуваються викидні, мертвонародження, передчасні пологи.

Стійкі залишкові явища після перенесеного бруцельозу можуть призвести до інвалідності.


      Лікують бруцельоз тільки в лікарні у стаціонарі.
      Поради з профілактики інфікування бруцельозом:
– не вживайте сире молоко та молокопродукти, вживайте лише пастеризоване молоко;
– споживайте продукти лише відомого походження;
– споживайте м’ясо тільки після термічної обробки;
– не купуйте молочні та м’ясні продукти на стихійних ринках.

S

Завідувач мікробіологічної лабораторії

 Рогатинського відділу ІФ районного відділу

ДУ «ІФ ОЦКПХ МОЗ»                                                                                                              Лариса Череповська

 

 

Інші статті

Всі статті