Зростання кількості листків непрацездатності та посилення контролю за обґрунтованістю їх видачі.

  • 951

Фото без опису

Зростання кількості листків непрацездатності та посилення контролю за обґрунтованістю їх видачі.

За оперативними підсумками минулого року кількість працівників, які тимчасово втратили працездатність у 2020 році, зросла на 387 особи та склало 4292 особи.

     Для них відділенням Фонду компенсовано втрачений за час лікування, самоізоляції і догляду за хворими дітьми заробіток на загальну суму 25,3 млн. гривень , що на 6,0 млн. гривень більше порівняно з 2019 роком.

    Стрімке зростання кількості листків непрацездатності у 2020 році пов’язано із поширенням в Україні корона вірусної інфекції.

     Зростання кількості лікарняних подібна до динаміки зростання кількості підтверджених випадків інфікування COVID-19 , і як наслідок відсторонення від роботи осіб, які були у контакті з інфікованими направлення їх на самоізоляцію під медичним наглядом, сезонними захворюваннями та із обмеженням планових госпіталізацій, що призвело до зростання випадків загострень хронічних захворювань.

     Метою Фонду є посилення контролю за використанням коштів Фонду, щодо недопущення випадків необгрунтованої видачі та продовження листків непрацездатності.

     Одним із механізмів вдосконалення контролю за здійсненням видачі первинної медичної документації і виплат матеріального забезпечення залишається впровадження Електронного реєстру листків непрацездатності.

     Здійснено всі необхідні кроки для початку роботи реєстру, зокрема, затверджено протоколи інформаційної взаємодії, технічні вимоги, внесено зміни до інформаційної системи фонду, проведено тестову передачу даних. Крім того було напрацьовано проект закону, яким передбачено створення служби страхових експертів-лікарів, на яких буде покладено проведення перевірок обґрунтованості видачі та продовження листків непрацездатності.

Запуск Електронного реєстру дозволить унеможливити видачу фальсифікованих лікарняних, а закладенні в перевірки рандомні і екстериторіальні принципи включають корупційні ризики.