ІНФОРМАЦІЙНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ПРО ПРОВЕДЕННЯ ГРОМАДСЬКОГО ОБГОВОРЕННЯ ЩОДО РЕОРГАНІЗАЦІЇ ЗАКЛАДІВ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ НА ТЕРИТОРІЇ ДУБОВЕЦЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ

  • 1300

ІНФОРМАЦІЙНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ПРО ПРОВЕДЕННЯ ГРОМАДСЬКОГО ОБГОВОРЕННЯ ЩОДО РЕОРГАНІЗАЦІЇ ЗАКЛАДІВ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ НА ТЕРИТОРІЇ ДУБОВЕЦЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ

 

1. Найменування організатора громадського обговорення – Дубовецька сільська рада.

2. Мета: врахування думки жителів Дубовецької громади щодо реорганізації діяльності ЗЗСО Дубовецької сільської ради.

Запрошуємо вас долучитися до громадського обговорення проєктів рішень сільської ради про реорганізацію мережі загальноосвітніх навчальних закладів Дубовецької сільської ради.

Відповідно до ст. 143 Конституції України, пункту 30 частини 1 статті 26, ст..32, 60 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», статті 78 Господарського кодексу України, Законів України «Про освіту», «Про повну загальну середню освіту» в Дубовецькій територіальній громаді планується реорганізація мережі загальноосвітніх закладів.

Відповідно до Конституція України (ст. 143)

• Територіальні громади села, селища, міста безпосередньо або через утворені ними органи місцевого самоврядування утворюють, реорганізовують та ліквідовують комунальні підприємства, організації і установи, а також здійснюють контроль за їх діяльністю, вирішують інші питання місцевого значення, віднесені законом до їхньої компетенції.

• Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні» (ст. 26) «Реорганізація або ліквідація навчальних закладів комунальної форми власності здійснюється за рішенням місцевої ради».

Відповідно до статті 32 Закону України «Про повну загальну середню освіту»  зазначається, що:

1. Рішення про утворення, реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) закладу загальної середньої освіти приймає його засновник (засновники).

2. Мережа закладів загальної середньої освіти формується відповідно до законодавства з урахуванням соціально-економічної та демографічної ситуації, а також відповідно до культурно-освітніх та інших потреб територіальної громади.

3. Під час утворення закладу загальної середньої освіти засновник зобов’язаний враховувати вимоги ліцензійних умов провадження освітньої діяльності у сфері загальної середньої освіти.

4. У разі реорганізації чи ліквідації закладу загальної середньої освіти засновник зобов’язаний забезпечити учням можливість продовжити здобуття загальної середньої освіти на відповідному рівні освіти.

5. Реорганізація і ліквідація закладів загальної середньої освіти у сільській місцевості допускаються лише після громадського обговорення проєкту, відповідного рішення засновника.

Станом на сьогодні на території Дубовецької сільської ради функціонують 7 ЗЗСО, з них: 4 школи І-ІІІ ступенів, 3 школи  І-ІІ ступенів в яких загалом навчається 684 дитини. Розрахункова наповнюваність класів визначається державою з урахуванням кількості населення та щільності його проживання і є основною складовою у розрахунку освітньої субвенції з державного бюджету, яка передбачена на заробітну плату педагогічних працівників. У 2021 році держава цей показник для освітніх закладів в сільській місцевості  встановила на рівні 13 учнів на клас, проте реальна середня наповнюваність класів в школах Дубовецької територіальної громади складає 9,6 дитини на клас.

Освітня субвенція в Дубовецькій сільській раді становить 21,3 млн. грн. на рік, що складає 31,3 тисячі грн. на рік  на одного учня. Станом на сьогодні реальна вартість утримання одного учня  в ЗЗСО Дубовецької сільської ради становить біля 45,6 тисяч грн. на рік.

Заходи з оптимізації шкільної мережі планується провести з метою створення єдиного освітнього простору, раціонального та ефективного використання наявних ресурсів, їх спрямування на задоволення освітніх потреб учнів та вихованців.

Отже, можливими варіантами вирішення питання щодо перспективного планування спроможної освітньої мережі на території Дубовецької сільської ради пропонуються на розгляд та громадське обговорення два варіанти проєктів рішення Дубовецької сільської ради «Про реорганізацію мережі загальноосвітніх навчальних закладів Дубовецької сільської ради» (проєкти рішень додаються).

Обидва із запропонованих проєктів рішень дозволяють системі освіти Дубовецької територіальної громади увійти в межі освітньої субвенції яка надається державою.

Разом з тим, у разі прийняття першого варіанту проєкту рішення системі освіти вдасться зекономити близько 800 тисяч гривень освітньої субвенції. Другий варіант рішення дозволить зекономити 4,6 млн. гривень на рік. Слід зазначити, що зекономлені кошти освітньої субвенції держава не вилучає, а  дозволяє спрямувати їх на розвиток системи освіти в громаді (в тому числі на збільшення заробітних плат педагогічних працівників та покращення матеріальної бази шкіл).

Формат проведення громадського обговорення:

- публічне громадське обговорення буде проведено в будинку культури села Дубівці 02 червня 2021 року о 10 год. 00 хв.

- також пропозиції та зауваження приймаються у письмовій формі із зазначенням особи та контактної інформації заявника за адресою с. Дубівці, пл. Незалежності, 2. 

До участі в обговоренні запрошуються всі  мешканці Дубовецької територіальної громади.

3. Прізвище та ім’я особи, визначеної відповідальною за проведення громадського обговорення – Леочко Ольга Степанівна – начальник відділу освіти Дубовецької сільської ради.

4. Контактні особи – Озарко Ярослав Ігорович тел.0978719500 та Кудла Ольга Андріївна тел.0683322546.

5. Свої зауваження та пропозиції просимо подавати з 17 травня 2021 року по 02 червня 2021 року на поштову адресу: пл. Незалежності 2, с. Дубівці та електронну адресу: dubivtsirada@ukr.net

6. Строк і спосіб оприлюднення результатів громадського обговорення, узагальнення висловлених в ході проведення громадського обговорення зауважень та пропозицій здійснюється організатором.

Після отримання висловлених пропозицій та проведеного аналізу відбудеться оприлюднення результатів громадського обговорення на офіційних веб-сайтах Дубовецької територіальної громади та відділу освіти Дубовецької сільської ради.

 

 

Варіант 1

 

 

ПРОЄКТ

 

УКРАЇНА

 

Дубовецька сільська рада

Івано-Франківської області

восьма  сесія сільської ради

восьмого скликання

 

Р І Ш Е Н Н Я

 

__ червня  2021 року                                                                        

 

Про реорганізацію мережі загальноосвітніх

навчальних закладів Дубовецької сільської ради

 

Відповідно до норм Цивільного кодексу України, Господарського кодексу України, статті 32 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Закону України «Про освіту», статті 11 Закону України «Про загальну середню освіту», постанови Кабінету Міністрів України від 12 березня 2003р. №306 «Про затвердження Положення про навчально-виховний комплекс «дошкільний навчальний заклад – загальноосвітній навчальний заклад», в рамках оптимізації мережі закладів освіти, з метою створення необхідних умов для рівного доступу громадян до якісної освіти, підвищення ефективності заходів щодо розвитку галузі освіти в Дубовецькій територіальній громаді, Дубовецька сільська рад вирішила:

 

ВИРІШИЛА:

        

1. Реорганізувати шляхом перетворення:

1.1. Дубовецьку загальноосвітню школу І-ІІІ ступенів Дубовецької сільської ради Івано-Франківської області в Дубовецький ліцей Дубовецької сільської ради.

         1.2. Тустанську загальноосвітню школу І-ІІІ ступенів Дубовецької сільської ради Івано-Франківської області в Тустанський ліцей Дубовецької сільської ради.

1.3. Деліївську загальноосвітню школу І-ІІІ ступенів Дубовецької сільської ради Івано-Франківської області в Деліївську гімназію Дубовецької сільської ради Івано-Франківської області.

1.4. Маріямпільську загальноосвітню школу І-ІІІ ступенів Дубовецької сільської ради Івано-Франківської області в Маріямпільську гімназію Дубовецької сільської ради Івано-Франківської області.

1.5. Тумирську загальноосвітню школу І-ІІ ступенів Дубовецької сільської ради Івано-Франківської області в Тумирську початкову школу  Дубовецької сільської ради Івано-Франківської області.

1.6. Медухівську загальноосвітню школу І-ІІ ступенів Дубовецької сільської ради Івано-Франківської області у Медухівську початкову школу Дубовецької сільської ради Івано-Франківської області. 

1.7. Межигорецьку загальноосвітню школу І-ІІ ступенів Дубовецької сільської ради Івано-Франківської області у Межигорецьку гімназію Дубовецької сільської ради Івано-Франківської області.

2. Призупинити освітній процес у таких ЗЗСО:

2.1. Водниківській загальноосвітній школі І ступеня – філії Дубовецької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Дубовецької сільської ради Івано-Франківської області;

2.2. Кінчаківській загальноосвітній школі І ступеня – філії Дубовецької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Дубовецької сільської ради Івано-Франківської області;

3. Затвердити статути загальноосвітніх закладів Дубовецької сільської ради зазначених п.1 в новій редакції  згідно додатків 1,2,3,4,5,6,7 до даного рішення.  Директорам загальноосвітніх закладів  після затвердження статутів загальноосвітніх закладів Дубовецької  сільської ради та закінчення процедури реорганізації подати їх до державного реєстратора для реєстрації. 

4. Доручити відділу освіти Дубовецької сільської ради (О.Леочко):

4.1. Створити комісії з реорганізації шляхом перетворення та призупинення освітнього процесу в навчальних закладах зазначених в п. 1 - 2  цього рішення.

4.2. Головам утворених комісій з реорганізацій провести усі необхідні дії згідно чинного законодавства України, а саме:

- провести реорганізацію юридичних осіб в передбачені законодавством терміни;

- надати державному реєстратору документи, встановлені    законодавством, для проведення реорганізації юридичних осіб;

-  провести інвентаризацію майна реорганізованих юридичних осіб;

-  провести розрахунки за бюджетом, працівниками;

-  скласти та затвердити передавальні акти;

-  вчинити інші дії відповідно до чинного законодавства, направлені на

реорганізацію юридичних осіб.

4.3. Директорам загальноосвітніх закладів визначених у п. 3-4 здійснити попередження працівників закладів освіти що підлягають реорганізації про їх можливе вивільнення після закінчення процесу реорганізації відповідного до вимог чинного законодавства України.

4.4. Директорам загальноосвітніх закладів що реорганізовуються розробити та затвердити нові штатні розписи навчальних закладів відповідно до штатних нормативів закладів таких типів.

4.5. Відобразити в балансі відділу освіти Дубовецької сільської ради зміни щодо складу рухомого та нерухомого майна навчальних закладів, закріпленого за юридичними особами, що реорганізуються.

5. Рішення набирає чинності з дня його прийняття та підлягає оприлюдненню на офіційних веб-сайтах Дубовецької територіальної громади та відділу освіти Дубовецької сільської ради.

6. Організацію виконання цього рішення покласти на начальника відділу освіти Дубовецької сільської ради  О. Леочко та директорів загальноосвітніх закладів Дубовецької сільської ради.

7. Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійну комісію Дубовецької сільської ради з питань охорони здоров’я, освіти, культури, спорту та соціального захисту (О.Тарасевич)

 

Сільський голова                                            Павло АНДРУСЯК

 

 

Варіант 2 

 

ПРОЄКТ

 

УКРАЇНА

 

Дубовецька сільська рада

Івано-Франківської області

восьма  сесія сільської ради

восьмого скликання

 

Р І Ш Е Н Н Я

 

__ червня  2021 року                                                                        

 

Про реорганізацію мережі загальноосвітніх

навчальних закладів Дубовецької сільської ради

 

Відповідно до норм Цивільного кодексу України, Господарського кодексу України, статті 32 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Закону України «Про освіту», статті 11 Закону України «Про загальну середню освіту», постанови Кабінету Міністрів України від 12 березня 2003р. №306 «Про затвердження Положення про навчально-виховний комплекс «дошкільний навчальний заклад – загальноосвітній навчальний заклад», в рамках оптимізації мережі закладів освіти, з метою створення необхідних умов для рівного доступу громадян до якісної освіти, підвищення ефективності заходів щодо розвитку галузі освіти в Дубовецькій територіальній громаді, Дубовецька сільська рад вирішила:

 

ВИРІШИЛА:

        

1. Реорганізувати шляхом перетворення:

1.1. Дубовецьку загальноосвітню школу І-ІІІ ступенів Дубовецької сільської ради Івано-Франківської області в Дубовецький ліцей Дубовецької сільської ради.

         1.2. Тустанську загальноосвітню школу І-ІІІ ступенів Дубовецької сільської ради Івано-Франківської області в Тустанський ліцей Дубовецької сільської ради.

1.3. Деліївську загальноосвітню школу І-ІІІ ступенів Дубовецької сільської ради Івано-Франківської області в Деліївську початкову школу Дубовецької сільської ради Івано-Франківської області.

1.4. Маріямпільську загальноосвітню школу І-ІІІ ступенів Дубовецької сільської ради Івано-Франківської області в Маріямпільську початкову школу Дубовецької сільської ради Івано-Франківської області.

1.5. Тумирську загальноосвітню школу І-ІІ ступенів Дубовецької сільської ради Івано-Франківської області в Тумирську початкову школу  Дубовецької сільської ради Івано-Франківської області.

1.6. Медухівську загальноосвітню школу І-ІІ ступенів Дубовецької сільської ради Івано-Франківської області у Медухівську початкову школу Дубовецької сільської ради Івано-Франківської області. 

1.7. Межигорецьку загальноосвітню школу І-ІІ ступенів Дубовецької сільської ради Івано-Франківської області у Межигорецьку початкову школу Дубовецької сільської ради Івано-Франківської області.

2. Призупинити освітній процес у таких ЗЗСО:

2.1. Водниківській загальноосвітній школі І ступеня – філії Дубовецької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Дубовецької сільської ради Івано-Франківської області;

2.2. Кінчаківській загальноосвітній школі І ступеня – філії Дубовецької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Дубовецької сільської ради Івано-Франківської області;

3. Затвердити статути загальноосвітніх закладів Дубовецької сільської ради зазначених п.1 в новій редакції  згідно додатків 1,2,3,4,5,6,7 до даного рішення.  Директорам загальноосвітніх закладів  після затвердження статутів загальноосвітніх закладів Дубовецької  сільської ради та закінчення процедури реорганізації подати їх до державного реєстратора для реєстрації. 

4. Доручити відділу освіти Дубовецької сільської ради (О.Леочко):

4.1. Створити комісії з реорганізації шляхом перетворення та призупинення освітнього процесу в навчальних закладах зазначених в п. 1 - 2  цього рішення.

4.2. Головам утворених комісій з реорганізацій провести усі необхідні дії згідно чинного законодавства України, а саме:

- провести реорганізацію юридичних осіб в передбачені законодавством терміни;

- надати державному реєстратору документи, встановлені    законодавством, для проведення реорганізації юридичних осіб;

-  провести інвентаризацію майна реорганізованих юридичних осіб;

-  провести розрахунки за бюджетом, працівниками;

-  скласти та затвердити передавальні акти;

-  вчинити інші дії відповідно до чинного законодавства, направлені на

реорганізацію юридичних осіб.

4.3. Директорам загальноосвітніх закладів визначених у п. 3-4 здійснити попередження працівників закладів освіти що підлягають реорганізації про їх можливе вивільнення після закінчення процесу реорганізації відповідного до вимог чинного законодавства України.

4.4. Директорам загальноосвітніх закладів що реорганізовуються розробити та затвердити нові штатні розписи навчальних закладів відповідно до штатних нормативів закладів таких типів.

4.5. Відобразити в балансі відділу освіти Дубовецької сільської ради зміни щодо складу рухомого та нерухомого майна навчальних закладів, закріпленого за юридичними особами, що реорганізуються.

5. Рішення набирає чинності з дня його прийняття та підлягає оприлюдненню на офіційних веб-сайтах Дубовецької територіальної громади та відділу освіти Дубовецької сільської ради.

6. Організацію виконання цього рішення покласти на начальника відділу освіти Дубовецької сільської ради  О. Леочко та директорів загальноосвітніх закладів Дубовецької сільської ради.

7. Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійну комісію Дубовецької сільської ради з питань охорони здоров’я, освіти, культури, спорту та соціального захисту (О.Тарасевич)

 

Сільський голова                                            Павло АНДРУСЯК

Коментарі

Ваш коментар може бути першим :)

Написати коментар