ДРС спільно з НАЗК перевірятиме регуляторні акти органів влади

  • 452

Фото без опису

ДРС спільно з НАЗК перевірятиме регуляторні акти органів влади

 

http://www.drs.gov.ua/press-room/drs-spilno-z-nazk-pereviryatyme-regulyatorni-akty-organiv-vlady/

Державна регуляторна служба України та Національне агентство з питань запобігання корупції разом працюватимуть над виявленням рішень органів влади, які були прийняті з порушенням вимог регуляторного законодавства та пов’язані з корупційними ризиками.

Про це Голова ДРС Олексій Кучер та Голова НАЗК Олександр Новіков домовилися під час спільної прес-конференції з Послом Королівства Данії в Україні Олє Егбергом Міккельсеном, яка відбулася 2 липня 2021 року в ІА «Укрінформ».

 

«Є задачі, які відтепер будемо вирішувати комплексно. Об’єднаємо зусилля з НАЗК для всебічної перевірки рішень органів влади усіх рівнів — як регуляторну, так і корупційну складову», – повідомив Олексій Кучер та зазначив, що лише цього року Службою було виявлено 27 рішень місцевих рад, прийнятих за відсутності у них відповідних повноважень.

«Власне, це ті рішення, якими встановлюються не передбачені законом адмінпослуги, неіснуючі дозволи та навіть якісь незрозумілі «ліцензії» місцевого розливу, – заявив Голова ДРС, коментуючи порушенням з боку ОМС, які можуть містити корупційну складову.

На думку Олексія Кучера, очевидно, що такі порушення вимог законодавства відкривають прямий шлях до корупції.

«Коли підприємці змушені йти до місцевих чиновників за дозволами чи послугами, які взагалі не передбачені законом, хтось має понести за це відповідальність. Будемо разом робити все для того, щоб такого спілкування громадян з посадовцями ставало якомога менше», – наголосив Голова ДРС Олексій Кучер.

Зазначимо, що під час заходу також відбулася презентація Методики проведення регуляторної та антикорупційної експертизи рішень та проектів рішень ОМС, розробленої аналітично-адвокаційним центром «Львівський регуляторний хаб» та Настанови візування антикорупційним уповноваженим проектів актів організації публічного сектору, розробленої НАЗК.

«Методика допоможе перевірити та верифікувати внутрішні процедури та рішення місцевих рад на предмет дотримання принципів законності, прозорості та доцільності, які безпосередньо впливають на ведення підприємницької діяльності та формують імідж інвестиційної привабливості міста, а також містить рекомендовані форми супровідних документів. В результаті, місцеві ради та виконавчі комітети прийматимуть раціональніші та ефективніші рішення», – розповів керівник «Львівського регуляторного хабу» Тарас Хавунка.

За його словами, завдяки цій Методиці бізнес-середовище отримає спрощені умови ведення бізнесу, прозорість процесів та зменшення витрат, тоді як представники громади – прозорішу та стійкішу до корупційних викликів систему місцевого самоврядування.