У Тустанському старостинському окрузі на території церкви Пресвятої Трійці виявлено поховання

  • 808

Фото без опису

27 жовтня пошукова група працівників КП "Пам'ять" на чолі з Ольгою Третьяковою спільно з науковцями Національного заповідника "Давній Галич" на чолі з Андрієм Чемеринським провели дослідження поховання, Про знахідку повідомили науковців місцевий парох УГКЦ о. Михайло Яблонь та парох УГКЦ села Більшівців о. Василь Завірач,

Особливістю даного поховання був факт його розміщення в труні з оцинкованого металу та наявність всередині піскової суміші. В результаті робіт встановлено, що віднайдені скелетовані людські останки належали молодій людині жіночої статті, повідомив на своїй Facebook-сторінці директор КП "Пам'ять" Василь Тимків.

Фото без опису

Фото без опису

Найбільш цінним виявився обручальний перстень цієї особи, який містив на внутрішній стороні гравіювання з ініціалами та датою одруження — 19 лютого 1884 року.

Завдяки оперативній допомозі працівників Державного архіву івано-Франківської області Любомира Харука та Тараса Галяна вдалося встановити на основі метричних документів, що знайдені останки належать Лаурі Леокадії. Походила з відомої священичої родини УГКЦ Теодора Молчковського, на той час — очільника Галицького деканату, і була дружиною іншого, також відомого, священика УГКЦ — Антонія Войцеховського.

Фото без опису

Фото без опису

Померла Лаура, ймовірно, в 1889 році, оскільки за архівними згадками саме в цей час овдовів Антін Войцеховський. Поховання в цинковій труні, використання піску як абсорбенту свідчить, очевидно, про те, що покійну доставляли десь здалеку і впродовж тривалого часу після її смерті. Також голова утримувалась в правильному положенні при допомозі певної металічної пластини, що кріпилась до труни. Ймовірно, що вона могла померти після певної лікарської операції чи лікування.

31 жовтня 2021 року  о 13,30 год на могилі дружини отця  Антіна Войцеховського  відбудеться панахида.

Коментарі

Ваш коментар може бути першим :)

Написати коментар