Булінг. Що це таке і як йому запобігти

  • 466

05 листопада 2021 року в рамках Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства» начальник Служби у справах дітей Дубовецької сільської ради Людмила Слюзар та старший інспектор сектору ювенальної превенції відділу превенції відділу поліції №3 м. Галича Івано-Франківського РУПГУНП в Івано-Франківській області Оксана Чіх здійснили профілактичний виїзд у Дубовецький ліцей. Фахівці Служби провели з учнями старших класів анонімне анкетування, обговорили питання щодо виявлення насильства і булінгу в ліцеї та за його межами.

Майже в кожному класі є учні, які стають об’єктами глузувань та знущань з боку інших дітей чи навіть вчителів. Булінг – достатньо нове поняття в нашому житті, але явище, яке воно позначає, на жаль, відоме здавна. Що ж це за таке явище, коли дитина стає „білою вороною” чи, як ми кажемо сьогодні, – жертвою булінгу?

Слово булінг (від англ. bully – хуліган, задирака, насильник) означає утиск, дискримінацію, цькування. Вчені визначають шкільний булінг як тривалий процес свідомого жорстокого ставлення однієї дитини або групи дітей до іншої дитини або групи інших дітей.

Слід пам’ятати, що для дитини, яка страждає від цькування у школі, дуже важливими є достатня любов і підтримка батьків, здорові відносини у сім’ї, а також існування активного соціального життя поза школою – участь у гуртках, дружба з іншими дітьми за спільними інтересами тощо.

Що необхідно робити, якщо дитина потерпає від булінгу?

  1. Не треба чекати!
  2. Звернутися до адміністрації школи чи класного керівника.
  3. Не намагатися самому з’ясувати стосунки з кривдником.
  4. Звернутися до служби у справах дітей.

 

Дуже важливо запобігти булінгу, здійснити первинну профілактику цього явища. Важлива роль в цьому відведена батькам, саме вони можуть найбільше допомогти своїй дитині. Для цього потрібно:

  1. Налагодити стосунки із вчителями та однокласниками своєї дитини, брати участь в заходах, до яких залучають і батьків. Якщо у вас є незвичне хобі, яке цікаве дітям, розкажіть про це однокласникам своїх сина чи доньки, викликавши тим повагу до себе, а відтак – до своєї дитини.
  2. Допомогти  дитині стати упевненою у собі і знайти друзів. Запрошувати однокласників дитини, а особливо тих, кому вона симпатизує, якомога частіше до себе у гості. Дитині потрібні люди, які стануть на її захист і не дозволять образити.
  3. Допомогти дитині стати повноцінним членом класного колективу, а не просто бути учасником навчального процесу; не налаштовувати дитину проти шкільних заходів, навіть якщо вони можуть здатися вам непотрібними.
  4. У випадку завищеної самооцінки своєї дитини, пояснити їй, що цього не варто показувати оточуючим, що у будь-якої дитини є свої недоліки та переваги. Якщо дитина досягла успіху в математиці, наприклад, то водночас вона може зазнати невдачі з фізкультури чи іншої дисципліни.
  5. Бути прикладом спокійного ввічливого ставлення до інших людей, зберігаючи при цьому особисту автономність та самодостатність.
  6. Розказувати  дитині, що не потрібно боятися захистити себе чи когось іншого. Важливо діяти!

Якщо ваші діти опинились в схожій ситуації і ви не можете самостійно подолати цю проблему, звертайтеся до Служби у справах дітей Дубовецької сільської ради за адресою: с. Дубівці пл. Незалежності, 2 або за тел. 0973323253.

 

Коментарі

Ваш коментар може бути першим :)

Написати коментар