Рекомендації для волонтерських пунктів щодо правил приготування їжі

  • 500

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області  (76019 м. Івано-Франківськ, вул. Берегова, 24, тел. 51-13-89,  ifdergprod@vetif.gov.uaподає  наступну актуальну інформацію.

 

Рекомендації для волонтерських пунктів щодо правил приготування їжі

 

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області нагадує про правила приготування їжі у волонтерських пунктах.

Готувати їжу – це велика відповідальність. Помилка може спричинити харчове отруєння у людини, яка споживає готову їжу. Чим більше людей харчується – тим ризики вищі.

Є прості і перевірені правила, які слід виконувати.

-  Виходити на роботу лише здоровим. Якщо є розлади шлунково-кишкового тракту (нудота, пронос, біль в животі), біль в горлі, висипання або поранення на руках – готувати їжу КАТЕГОРИЧНО заборонено.

-  Слід одягнути спеціальний одяг (халат, шапочку).   В цьому одязі не можна прибирати приміщення і ходити в туалет. Його слід знімати і після миття рук одягати знову.

-  Слід ЧАСТО мити руки з милом, бажано антибактеріальним.

- Холодильник, де зберігаються продукти, не повинен бути заповненим більше ніж на ¾.

Перед приготуванням страв слід уважно перевірити терміни придатності харчових продуктів, які будуть використовуватися для приготування їжі. При виявлені ознак недоброякісності харчових продуктів (плісняви, ураженості шкідниками, зміни кольору чи запаху) в жодному разі не використовувати їх для приготування страв.

- Сиру і готову продукцію слід розробляти на окремих столах, якщо є можливість і на окремих дошках. Дошки і ножі можуть бути або підписані: СО (сирі овочі), ВО (варені овочі), СМ (сире м’ясо), ВМ (варене м’ясо), СР (сира риба), ВР (варена риба), Х (хліб), МП (молочні продукти) або різнокольоровими. При цьому повинна бути розміщена в доступному місці інформація, якій колір для чого призначений.

- М’ясорубки мають бути дві: окремо для сирого і для вареного м'яса.

- Яйця перед приготуванням страв обов'язково миють у 4-х ємностях. 1 – у воді. 2- у 2% розчині соди, 3 – у дезрозчині, 4 – під проточною водою. 3 крок особливо важливий при харчуванні дітей.

- Прибирати приміщення, в якому здійснюється процес приготування їжі, слід не менше 2 разів на добу.

- Прибиральний інвентар повинен бути різним для приміщень, де готують їжу і для туалетів.

- Приміщення для миття столового і кухонного посуду, повинно бути обладнане мийними ваннами та, бажано, посудомийною машиною.

- Посудомийні машини миють предмети при високій температурі, а отже - це один з надійних методів обробки посуду.

ПОРЯДОК миття столового і кухонного посуду, чашок (стаканів), столового приладдя, зворотної тари в ручний спосіб, їх сушіння і зберігання:

1. Миття столового і кухонного посуду, чашок (стаканів), столового приладдя, зворотної тари має здійснюватися виключно в окремих ваннах гарячою проточною водою.

2. Перед миттям столового і кухонного посуду, зворотної тари залишки їжі вилучаються у контейнери для харчових відходів.

3. Столовий посуд миється в три етапи:

1) в першій ванні - водою, що має температуру не нижче +40 °С, з додаванням миючих засобів відповідно до рекомендацій, визначених виробником таких засобів;

2) в другій ванні - водою, що має температуру не нижче +40 °С, з додаванням миючих засобів, у кількості, що становить половину від кількості миючих засобів у першій ванні;

3) в третій ванні - ополіскується водою, що має температуру не нижче +65 °С із застосуванням решітки для посуду та гнучкого шлангу з душовою насадкою.

Сушиться столовий посуд на полицях з решітками на ребрі і зберігається в закритих шафах.

4. Кухонний посуд, чашки (стакани), столове приладдя, зворотна тара і кухонний інвентар миються окремо, в два етапи:

1) в першій ванні - водою, що має температуру не нижче +40 °С, з додаванням миючих засобів відповідно до рекомендацій, визначених виробником таких засобів;

2) в другій ванні - ополіскується водою, що має температуру не нижче +65 °С із застосуванням гнучкого шлангу з душовою насадкою.

Чисте столове приладдя ошпарюються окропом і просушуються, зберігаються на поличках чи в шухлядах.

У випадку, якщо в пункті приготування їжі відсутні умови для миття столового посуду,  слід використовувати одноразовий посуд.

Бережіть себе та своїх близьких та залишайтеся здоровими!

 

Коментарі

Ваш коментар може бути першим :)

Написати коментар