Вода - незамінний продукт в житті людини.

  • 518

Фото без опису

       Вода – це життя, це запорука нашого здоров’я і життя наших дітей. В залежності від віку людини вона становить 2/3 загальної ваги тіла. В організмі дорослої людини знаходиться 70% води. Вода визначає фізичний стан тканин організму – їх об’єм, пластичність: з нею пов’язані процеси травлення, кровообігу, дихання, тканинні обмінні процеси, функції залоз, м’язова діяльність і т.д.. Вода також відіграє велику роль у розприділенні і віддачі тепла організмом. Втрачену воду необхідно поповнювати. Добова потреба людини у воді становить 3  літри.

Вода використовувана для пиття і господарсько-побутових потреб повинна бути прозорою, безколірною і не мати запаху.

Фізичні властивості, хімічний та мікробіологічний склад води визначається лабораторіями Рогатинського відділу Івано-Франківського районного відділу ДУ «Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб  міністерства охорони здоров’я України».

Якість питної води повинна відповідати діючим вимогам ДСанПіНу 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною». Доброякісну безпечну для здоров’я воду можна отримати тільки із такого джерела, яке надійно захищене від забруднення.

Господарсько-побутові стічні води і рідкі нечистоти – основні джерела хвороботворних організмів, поширюваних водою. Через воду передається багато інфекційних захворювань: черевний тиф, дизентерія, холера, сальмонельоз, лептоспіроз, туляремія та інші.

За результатами лабораторних досліджень вживаються заходи щодо виявлення та усунення причини забруднення питної води. Для дезінфекції та знезараження питної води застосовуються: гіпохлорид, двоокис хлору, озон, ультрафіолетові промені та інші. Дезінфекція водопровідних споруд, промивка тупікових віток розглядається як профілактичне міроприємство при погіршенні якості води. Як правило вона проводиться перед вводом споруд в експлуатацію, після їх ремонту. Після можливих аварій, а також у весняний і осінній періоди.

На якість питної води як централізованого так і децентралізованого водопостачання повинно звертати особливу увагу, адже вона значною мірою впливає на збереження здоров’я жителів.

 

 

В.о.завідувача відділення

епідеміологічного нагляду (спостереження)

та профілактики неінфекційних захворювань

Рогатинського відділу Івано-Франківського

районного відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»                                 Неїжмак М.І.