Отруйна дія нітратів.

  • 610

Фото без опису

    На сьогодні практично не існує ефективних методів видалення нітратів з води децентралізованого водопостачання. Вживання води,  з наднормативним вмістом нітратів (більше 50 мг/л) небезпечний для здоров’я до трьох річного віку та спричиняє захворювання водо нітратної метгемоглобінемії.

Метгемоглобінемія – захворювання, викликане токсичною дією нітратів. Яка полягає у кисневому голодуванні тканин (гіпоксії), розвивається внаслідок порушення транспортування кисню в крові. Нітратна інтоксикація пов’язана з утворенням високого рівня метгемоглобіну у крові.

 З метою запобігання виникнення захворювання дітей на метгемоглобінемію, Головним державним санітарним лікарем України видано Постанову від 17.05.2010р. № 16 «Про попередження виникнення водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей.

Щоб бути впевненим у якості питної води, щодо наявності в ній нітратів, її можна безкоштовно дослідити в санітарно-гігієнічній лабораторії Рогатинського відділу Івано-Франківського районного відділу ДУ «Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб  міністерства охорони здоров’я України».

 

 

В.о.завідувача відділення

епідеміологічного нагляду (спостереження)

та профілактики неінфекційних захворювань

Рогатинського відділу Івано-Франківського

районного відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»                              Неїжмак М.І.