Раціональне харчування -запорука здоров‘я

  • 167

 

Раціональне харчування – запорука здоров’я!

Раціональне харчування є найважливішоюскладовою формування здоров’я дитини, сприяєзбереженню здоров’я, опірності фізичним факторам навколишнього середовища, високій фізичній і розумовій працездатності. Древньогрецькомуфілософу Сократу належить вислів: «Ми живемо не для того, щоб їсти, а їмо для того, щоб жити». 

Одним з важливих принципів раціональногохарчування є правильно організований його режим. В це поняття входить: 

• Суворе дотримання часу прийомів їжі та проміжків між ними; 

• Раціональна в фізіологічному відношеннікратність прийомів їжі (залежить від віку та стану здоров’я дитини); 

• Правильний кількісний та якісний розподіл їжі на окремі прийоми; 

• Умови прийому їжі і поведінка дитини під час їжі.

Доведено, що обов’язкова умова для нормальноїшлункової секреції – суворе дотриманнявстановлених проміжків між прийомами їжі (4-6 годин). При недотриманні цієї вимоги погіршуєтьсятравлення, знижується апетит.

Рівновага в організмі, яка сприяє здоров’ю, починається з їжі, яку ми їмо. Оптимальнимспіввідношенням білків, жирів та вуглеводів є співвідношення 1:1:3,5, причому частка білківтваринного походження має бути в межах 63%, а жирів рослинного походження – 18%.

Адже, незбалансоване харчування є причиною аліментарно-залежних захворювань, до якихвідносяться захворювання шлунково-кишковоготракту, анемія, хвороби обміну речовин тощо. Відсутність, недостатня кількість або збитковенадходження в організм вітамінів, мікроелементівпризводить до захворювання.

Систематичне вживання дітьми продуктів, до складу яких входять компоненти, що не відносятьсядо натуральних продуктів харчування (штучнібарвники, консерванти, ароматизатори, підсолоджувачі, підсилювачі смаку, газ) викликаєподразнення слизової оболонки шлунку і сприяєрозвитку гастритів, виразкової хвороби, закрепів.

При організації харчування дитини вдома батькам рекомендуємо заради здоров’я власних дітей,виключити з їх раціону подібні продукти, а надаватиперевагу продуктам, збагаченим залізом, йодом, іншими мікроелементами та вітамінами, а такождодержуватися принципів наступності, єдності вимогв організованому колективі і в родині.

 

Фельдшер санітарний Рогатинського

відділу Івано-Франківського районного відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»

Б.Б.Демська

Фото без опису