Залізо в воді

  • 152

Фото без опису

Залізо у воді питній

    Залізо складає приблизно 5% всієї твердої земної кори планети. Цей метал виявляється практично у всіх пробах питної води з підземних джерел водопостачання.

     Тобто, залізо, це дуже поширений елемент і вода,розчиняючи гірські породи, вбирає в себе залізо різнихформ. Залізо у воді зі свердловини та криниці маєнайчастіше двовалентну форму, при цьому, вода спочатку, швидше за все буде прозорою на вигляд.   Тільки після відстоювання, вода почне набуватижовтуватий відтінок.

    Залізо дуже важливий елемент для організму. Воновпливає на вироблення гемоглобіну, міоглобіну, дихальних ферментів.

         Як правило, організм створює резервні запаси залізав селезінці і печінці. Потім в разі гострої необхідності, направляє залізо в необхідну зону. Надлишок заліза у водівпливає на здоров’я не кращим чином, тому, що створюєдодаткове навантаження на органи, в яких накопичилосязалізо.

       Звичайно, що це деяке перебільшення, ніж реальна загроза, так як залізо дуже складно засвоюється. Найкраще (до 30%) залізо засвоюється з продуктами тваринного походження. З рослинною їжею всього 1-5%. А з вживанням води, організм людини заліза практично нічого не засвоює.Найбільш негативним впливомпідвищеного заліза у воді на здоров’я, є тількипогіршення органолептичних властивостей води. Підвищене залізо у воді робить її смак металевим, а коліржовтим або бурим.

    Якої шкоди в побуті може завдати вода з великим вмістом заліза? Відповідь однозначна – величезної! Крімтого, що вода залишає іржаві плями на всій сантехніці, залізо з часом виводить з придатності всі побутовіприлади пов’язані з водою.

      Чим більше міститься заліза у воді, тим швидшезасмічуються труби і побутові прилади. Доводиться міняти все обладнання і систему водопостачання.

        Відповідно Державних санітарних норм та правил “Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною” вміст заліза в питній воді не повинен перевищувати 0,2 мг/л.

        Санітарно-гігієнічною лабораторією Рогатинськоговідділу Івано-Франківського районного відділу ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ» проводиться дослідження питної води централізованого і децентралізованого постачання на фізико-хімічні показники в т.ч. на вміст заліза.

        Для чого потрібен аналіз води на вміст заліза?

 Перше, це дізнатися чи присутнє залізо взагалі. Якщозаліза до 0,2 мг/л і вода призначена тільки для пиття, то їїне потрібно чистити і ставити фільтри для очищенняводи.

       Друга причина зробити аналіз води, це дізнатися, в якій кількості присутніє залізо у воді. Це важливо знати, щоб підібрати обладнання, яке буде правильно працювати.

 

Фельдшер-лаборант 

санітарно-гігієнічної лабораторії  

Рогатинського відділу 

Івано-Франківського районного відділу 

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»

Москаль В.В