Порядок оформлення заповіту

  • 236

Фото без опису

«Порядок  оформлення заповіту»

 

Відповідно до статті 1233 Цивільного кодексу України заповіт - це особисте розпорядження фізичної особи на випадок своєї смерті. Він може бути посвідчений як державним нотаріусом, так і приватним, або органами та посадовими особами, які входять до складу системи нотаріату, а також посадовими особами, яким чинне законодавство надає право посвідчувати заповіти; останні за своїм значенням прирівнюються до нотаріально посвідчених.

Важливо! Не допускається вчинення заповіту через представника.

Заповіт складається у письмовій формі із зазначенням місця і часу його складення, дати та місця народження заповідача і підписується заповідачем власноручно.

Заповіт складається і посвідчується у двох примірниках. Один примірник заповіту видається заповідачу. Другий примірник у той самий день передається до державного нотаріального архіву за постійним місцем проживання заповідача.

Отже, щоб посвідчити заповіт необхідно звернутися із паспортом громадянина України та ідентифікаційним кодом до найближчої нотаріальної контори, до прикладу - Галицькоїдержавної нотаріальної контори (м.Галич, вул.Осмомисла, 3) або будь якого іншого нотаріуса Івано-Франківського району, Івано-Франківської області.

Під час складання заповіту необхідно наголосити Голові територіальної громади чи старості старостинського округу, що Ви хочете заповісти дочці чи сину (або іншим особам згідно вашої заповідальної волі) частку житлового будинку чи кварти  тощо.

При складенні заповіту діє принцип свободи заповіту, який означає, що заповідач має право заповідати належне йому майно будь-якій особі. При цьому не вимагаються ні документальні докази щодо наявності цього майна, ні згода особи, на яку посвідчується заповіт.