Арешт банківських рахунків: що робити та як запобігти?

  • 169

Арешт банківських рахунків: що робити та як запобігти?


Українці, на рахунки яких було накладено арешт органами державної виконавчої служби чи приватними виконавцями, можуть користуватися своїми коштами.  Головне, щоб сума стягнення за виконавчим документом щодо такої особи не перевищувала сто тисяч гривень. Таке рішення з метою забезпечення життєдіяльності населення в умовах воєнного стану ухвалив Кабінет Міністрів України розпорядженням від 02 березня 2022 року № 198-р «Про забезпечення здійснення розрахунків населення в умовах воєнного стану».
Рахунки вже арештовані: що робити?
По-перше, слід звернутися в банк, в якому обслуговується ваш рахунок та з’ясувати причини блокування. Банк повідомить, що кошти на рахунку арештовані на підставі постанови державного/приватного виконавця. В багатьох вітчизняних банках така інформація вже відображається у мобільному застосунку. Якщо стягнення відбувається на підставі судового рішення – ознайомтесь з його змістом.

По-друге, слід звернутись до виконавця за інформацією, в т.ч. для ознайомлення з матеріалами виконавчого провадження. Це вкрай важливо, щоб зрозуміти підстави виникнення боргу, щодо якого відкрите провадження та накладений арешт на кошти.

По-третє, після виконання попередніх двох дій, у вас з’являються декілька варіантів розвитку подій. Ви можете обрати найоптимальніший з них для вирішення конкретної ситуації:

  • сплатити заборгованість згідно із виконавчим документом (у т.ч.збір та інші витрати провадження) – для його закінчення і зняття арешту;
  • направити виконавцю заяву про скасування накладеного арешту(до прикладу, у зв’язку з арештом спеціальних рахунків, що призначені для отримання урядової допомоги);
  • оскаржити постанову виконавця про накладення арешту та/або виконавчий документ, на підставі якого здійснюється стягнення.

Варто зауважити, що у всіх зазначених випадках краще скористатись правовою допомогою досвідченого юриста, оскільки існує багато правових нюансів від яких залежатиме позитивне вирішення ситуації.

Фото без опису