На період дії воєнного стану продовжиться автоматичне нарахування державних соціальних допомог

  • 182

Фото без опису

На період дії воєнного стану продовжиться автоматичне нарахування державних соціальних допомог

У листопаді цього року Кабінет Міністрів України постановив: на період дії воєнного стану надання державних соціальних допомог і пільг, які було призначено раніше, автоматично продовжується, але тільки тим особам, які проживають на території проведення бойових дій або тимчасово окупованих.

Тобто, це означало, що всім іншим громадянам потрібно було б подавати заяви для поновлення або продовження виплат.

Вказана ситуація могла призвести до соціальної напруги та надмірного навантаження на органи соцзахисту й органи надання адміністративних послуг, зокрема через нестабільність електропостачання та часті повітряні тривоги.

Тому 27 грудня 2022 року Урядом прийнято рішення щодо автоматичногo здійснення соціальних виплат, дія яких завершилася під час воєнного стану. Це стосується зокрема людей та дітей з інвалідністю, а також дітей позбавлених батьківського піклування.

Із 1 січня 2023 року будуть автоматично продовжені соціальні виплати.

Це стосується отримувачів допомоги:

на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування;

на дітей, хворих на тяжкі захворювання;

дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів;

особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю;

особам, які здійснюють догляд за особами з інвалідністю І та ІІ внаслідок психічного розладу;

особам, які не мають права на пенсію, та людям з інвалідністю.

Для продовження отримання адресних видів допомог, які надаються з урахування сукупного доходу та майнового стану та продовження надання пільг, тим отримувачам, термін виплати яких закінчився в період дії воєнного стану, крім тих, які проживають на території територіальних громад, на яких ведуться бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією необхідно з 1 січня 2023 року підтвердити право на продовження виплати допомог та надання пільг.

Зокрема, це отримувачі:

державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям;

державної допомоги на дітей одиноким матерям;

допомоги непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату та пільги.

Крім цього, продовжено до 31.12.2023 перехідний період для виплати щомісячних компенсаційних виплат непрацюючій працездатній особі, яка доглядає за особою з інвалідністю I групи, а також за особою, яка досягла 80-річного віку.

Допомога на проживання внутрішньо переміщеним особам продовжуватиме виплачуватись, оскільки це окремий вид допомоги, який призначається з місяця звернення без кінцевої дати її припинення.

Для області департаментом соціальної політики замовлено кошти на виплату державних соціальних допомог І траншу січня 2023 року на суму 199,7 млн гривень.