Встановлення лічильників газу в квартирах та приватних будинках

  • 49

Фото без опису

Пунктом 3 статті 18 Закону України «Про ринок природного газу» встановлено, що постачання природного газу споживачам здійснюється за умови наявності вузла обліку природного газу. Побутові споживачі у разі відсутності приладів обліку природного газу споживають природний газ за нормами, встановленими законодавством.

Згідно з статтею 2 Закону України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» постачання природного газу здійснюється за умови його комерційного обліку для населення, що проживає у квартирах та приватних будинках, у яких природний газ використовується:

  • комплексно, у тому числі для опалення, - з 1 січня 2012 року;
  • для підігріву води та приготування їжі - з 1 січня 2016 року;
  • тільки для приготування їжі - з 1 січня 2023 року.

Відповідно до пункту 4 Тимчасового положення про порядок проведення розрахунків за надання населенню послуг з газопостачання в умовах використання загальнобудинкового вузла обліку, ініціювати встановлення будинкового вузла обліку на багатоквартирний будинок, групу багатоквартирних будинків, групу споживачів можуть як власник (власники) такого будинку (таких будинків) (квартир), так і оператор газорозподільної системи. Встановлення будинкового вузла обліку здійснюється згідно з Кодексом газорозподільних систем.

Встановлення будинкового вузла обліку, в тому числі витрати на проектування, монтаж, здійснюється за кошти сторони, яка ініціювала встановлення такого вузла обліку.

У разі незгоди власника квартири (будинку) розраховуватися за спожитий газ за показаннями будинкового вузла обліку на будинок (групу будинків) він може встановити квартирний лічильник газу (вузол обліку) окремо на квартиру (будинок) за власні кошти (абзац шостий пункту 4 Тимчасового положення про порядок проведення розрахунків за надання населенню послуг з газопостачання в умовах використання загальнобудинкового вузла обліку).

Виконавцями робіт із встановлення вузлів обліку природного газу є суб'єкти господарювання, що:

  • здійснюють розподіл природного газу на відповідній території;
  • отримали відповідні дозволи для виконання робіт із встановлення вузлів обліку природного газу (частина 1 статті 4 Закону України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу»).