«Зміни до порядку отримання статусу УБД»

  • 79

Фото без опису

22 серпня 2023 р. Кабінетом Міністрів України прийнято постанову № 887, яка спрощує порядок отримання статусу учасника бойових дій (УБД).

Для отримання статусу УБД до міжвідомчої комісії буде достатньо надати лише довідку про безпосередню участь в обороні України. Як і раніше можна також додавати інші документи, які підтверджують факт виконання бойових завдань до яких ми відносимо:

- довідку про безпосередню участь у заходах, необхідних для забезпечення оборони України;

а також один витяг з:

- бойових донесень,

- журналів бойових дій,

- вахтових журналів,

- польотних листів,

- книг служби,

- наказів про залучення до таких заходів,

- матеріалів спеціальних розслідувань за фактами отримання поранень, контузій, каліцтв.

Зверніть Увагу!Зазнала змін процедура щодо оформлення статусу УБД, з підстави отримання травми (поранення, контузії, каліцтва).

Відповідно до якої неохідно надати Довідку про обставини травми (поранення, контузії, каліцтва), яка повинна видаватися військовослужбовцю за фактом отриманого ним поранення.

Даною Постановою № 887 КМУ затверджено також нову форму довідки про безпосередню участь в обороні України. Так, тепер у довідці, крім звання, прізвища, імені, по батькові, обов'язково зазначаються також:

- посада,

- дата народження,

- реквізити документа, що посвідчує особу,

- реєстраційний номер облікової картки платника податків.

Можуть бути зазначені також адреса задекларованого/зареєстрованого місця проживання (перебування), номер контактного телефону й адреса електронної пошти.

Окрім того, зміни врегульовують строк звернення командирів частин до відповідної комісії. Так, установлено строк у 30 календарних днів із дня участі у виконанні бойових завдань, проведенні розвідувальних заходів, отримання травм (поранень, контузій, каліцтв).

Додатково нагадуємо. Раніше було встановлено місячний строк, який не завжди однаково трактувався командирами, у зв’язку із чим були затримки з відповідними зверненнями.