Цінова ситуація на споживчому ринку у листопаді 2023 року

  • 46

Фото без опису

Головне управління статистики в Івано-Франківській області повідомляє.  За даними Державної служби статистики України, споживчі ціни в листопаді 2023р. порівняно із жовтнем 2023р. в області не змінилися, в Україні (дані наведено без урахування тимчасово окупованих російською федерацією територій та частини територій, на яких ведуться (велися) бойові дії) підвищилися на 0,5%, з початку року ціни зросли як в області, так і в Україні на 4,3% та 4,4% відповідно.

У листопаді п.р. приріст споживчих цін до попереднього місяця на 0,2–1,0% зафіксовано майже в усіх регіонах України, за винятком Київської області, де споживчі ціни знизилися на 0,1%. На Івано-Франківщині індекс споживчих цін склав 100,0%.

На споживчому ринку області в листопаді 2023р. порівняно з попереднім місяцем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 0,1%. Найбільше (на 11,5%) подорожчали овочі. На 5,0–0,5% підвищилися ціни на молоко та молочні продукти, масло, яйця, сало, рибу та продукти з риби. Водночас на 5,9–1,5% знизилися ціни на макаронні вироби, маргарин, продукти переробки зернових, рис, цукор, безалкогольні напої, соняшникову олію, м’ясо та м’ясопродукти, фрукти.

Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби знизились на 0,6%, що пов’язано з акційними знижками на алкогольні напої на 2,2%. Разом з тим на 0,8% подорожчали тютюнові вироби.

Зростання цін у сфері охорони здоров’я на 0,9% відбулося в першу чергу за рахунок подорожчання фармацевтичної продукції на 1,4%.

Ціни на транспорт в цілому знизилися на 0,1%, зокрема на автомобілі – на 1,2%. Водночас на 0,4% подорожчали паливо та мастила.

https://ifstat.gov.ua/