Профілактика харчових отруєнь
З метою профілактики гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь рекомендуємо дотримуватись наступних правил:
- НЕ купувати продукти харчування на стихійних ринках. Купуючи будь-які харчові продукти у торговельній мережі, можна попросити у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції.
- Приготовлені страви бажано вживати одразу, а у випадку їх зберігання, перед споживанням піддавати вторинній термічній обробці.
- Зберігати виготовлені страви без холоду не більше 2 годин.
- Перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно ретельно помити питною водою.
- Для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану.
- При неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм тощо) для миття посуду і рук вода має бути профільтрована і прокип’ячена. Для пиття та приготування їжі необхідно мати з собою запас питної води.
- НЕ вживати незнайомі та підозрілі гриби,
- Дотримуватись правил особистої гігієни:
- Перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди необхідно мити руки з милом.
- Обов’язково мити руки після відвідування туалетів.
- При відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни.
- Для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно дозволеними пляжами.
- У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Самолікування небезпечне! При груповому відпочинку хворого бажано тимчасово (до прибуття лікаря) ізолювати від решти колективу.
- При тяжкому стані хворого треба негайно викликати невідкладну медичну допомогу.
Треба пам’ятати, що тільки чітке дотримання гігієнічних правил та вимог дасть можливість уникнути харчового отруєння та зараження кишковими інфекціями.
Фельдшер - лаборант мікробіологічної лабораторії
Рогатинського відділу Івано-Франківського
районного відділу
ДУ «Івано-Франківський ОЦ КПХ МОЗ» Ірина Куца