І ще раз про кір

  • 86

Захворювання на кір мають періодичну циклічність епідемічного процесу. У 2021-2022 рр. тривав період благополуччя, щодо захворюваності на кір. Наприкінці 2023 року оголошено національну епідемію кору в Румунії. Враховуючи масштаби нинішнього спалаху в Румунії, через високу міграцію населення існує високий ризик експорту випадків до інших країн ЄС/ЄЕЗ, особливо там де охоплення вакцинацією не є достатньою.

Епідемічна ситуація, щодо захворюваності вакцинокерованими інфекціями в Україні залишається стабільною, але при недостатньому охопленні населення щепленнями, можливе виникнення епідемічних ускладнень. З початку 2023 року на території України фіксуються випадки захворюваності на кір, що пов’язано з недостатнім охопленням щепленнями вакциною КПК (кір, паротит, краснуха). З метою недопущення ускладнення епідемічної ситуації, виникненню спалахів на території Івано-Франківської області проводилось мікропланування кількості дитячого населення, що підлягають вакцінації для подальшого проведення вакцинальних сесій. Щеплення дітей, які не були вакциновані згідно з національним календарем за віком, було проведено у  червні – жовтні 2023 року. Однак лишається ще певна кількість дітей не вакцинованих проти цієї інфекції.

  Кір - це висококонтагіозне (надзвичайно заразне) гостре вірусне захворювання. В основному кором хворіють не щеплені діти. Підлітки й дорослі, що раніше не хворіли кором, та не отримали вакцину проти нього, також залишаються надзвичайно сприйнятливими до цієї інфекції. 

Кір - це повітряно-крапельна інфекція. Вірус попадає в організм через слизові оболонки верхніх дихальних шляхів і очі від хворої кором людини, яка поширює його 
при диханні, розмові, чханні і кашлі.

   Джерелом інфекції є хворий, з моменту появи перших ознак хвороби і  до п'ятого дня від початку висипань. У випадку зараження, після контакту із хворим, проходить від 7 до 17 днів, перш ніж хвороба проявиться (інкубаційний період).

Вірус кору дуже летучий - з потоком повітря він може попадати в сусідні приміщення й навіть на інші поверхи будинку через вікна, вентиляцію, замкові щілини, - тому заразитися можна, просто перебуваючи в одному будинку із хворим. Приміщення, де перебував хворий кором, досить провітрити, щоб у ньому можна було перебувати без ризику заразитися, дезінфекція не потрібна.

   Хвороба починається гостро: дитина скаржиться на сильний головний біль, слабкість, температура може підвищуватися до 40ºC, апетит відсутній. Незабаром з'являються нежить, кашель - звичайно сухий, болісний, або гавкаючий – як при ларингіті. Горло в дитини червоне, набрякле, шийні лімфовузли збільшені. Характерне запалення слизової оболонки ока - кон'юнктивіт. Його прояви яскраво виражені: очі червоніють, з'являється сльозотеча, світлобоязнь, згодом з'являються гнійні виділення. На другий-третій день хвороби на твердому піднебінні з'являються рожеві крапкові висипання , а на слизовій оболонці щік, ясен і губ - характерні для кору малесенькі білісуваті цятки. І те, і інше можна побачити до появи висипу на тілі.

На 4-5 день хвороби з'являється висип - спочатку на шкірі голови, за вухами, на обличчі. Наступного дня вона поширюється на тулуб, ще через день - на руки й ноги. Коревий висип являє собою численні дрібні червонуваті цятки і пухирці, які мають тенденцію до злиття й утворення більших плям. У період появи висипу стан дитини різко погіршується - знову підвищується температура, підсилюються катаральні явища (нежить, кашель), загострюється кон'юнктивіт. Дитина млява, відмовляється від їжі, спить неспокійно.

Більшість дітей (на відміну від дорослих) переносять цю хворобу без наслідків. Але у хворих можуть бути і дуже серйозні ускладнення, у тому числі з ураженням легень (пневмонія) та головного мозку (енцефаліт). Перебіг хвороби може ускладнюватися ураженням дихальної системи, очей і   вух. Відомі і смертельні випадки від цієї недуги.

    У кімнаті, де перебуває хвора дитина, необхідно щодня робити вологе прибирання. Провітрювання повинні бути якнайчастіше.

   Нагадуємо, що найкращий та єдиний спосіб профілактики кору - активна імунізація. Перше щеплення проти кору проводять дітям у віці 12 місяців, друге - у шість років. Діти, які отримали щеплення, легше переносять недугу, а також зможуть уникнути важких  ускладнень. Діти, які пропустили щеплення у відповідні терміни, повинні якомога раніше отримати пропущені дози вакцини.

    Не наражайте своїх дітей на небезпеку!  Вакцинуйтеся та будьте здорові!

Фото без опису

Інші статті

Всі статті