Профілактика харчових отруєнь

  • 55

Фото без опису

З метою профілактики гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь рекомендуємо дотримуватись наступних правил:

  • НЕ купувати продукти харчування на стихійних ринках. Купуючи будь-які харчові продукти у торговельній мережі, можна попросити у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції.
  • Приготовлені страви бажано вживати одразу, а у випадку їх зберігання, перед споживанням піддавати вторинній термічній обробці.
  • Зберігати виготовлені страви без холоду не більше 2 годин.
  • Перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно ретельно помити питною водою.
  • Для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану.
  • При неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм тощо) для миття посуду і рук вода має бути профільтрована і прокип’ячена. Для пиття та приготування їжі необхідно мати з собою запас питної води.
  • НЕ вживати незнайомі та підозрілі гриби,
  • Дотримуватись правил особистої гігієни:
  • Перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди необхідно мити руки з милом.
  • Обов’язково мити руки після відвідування туалетів.
  • При відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни.
  • Для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно дозволеними пляжами.
  • У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Самолікування небезпечне! При груповому відпочинку хворого бажано тимчасово (до прибуття лікаря) ізолювати від решти колективу.
  • При тяжкому стані хворого треба негайно викликати невідкладну медичну допомогу.

Треба пам’ятати, що тільки чітке дотримання гігієнічних правил та вимог дасть можливість уникнути харчового отруєння та зараження кишковими інфекціями.

 

Фельдшер - лаборант мікробіологічної лабораторії

 Рогатинського відділу Івано-Франківського

районного відділу

 ДУ «Івано-Франківський ОЦ КПХ МОЗ»                                  Ірина Куца

Інші статті

Всі статті