Україна у зоні спалаху поліомієліту

  • 241

Фото без опису

Нагадуємо, що Україна у зоні  спалаху поліомієліту!

Поліомієліт — це гостре інфекційне захворювання. Поліовірус поширюється від людини до людини через фекалії та слину, найчастіше — через брудні руки, інфіковану їжу та воду. Захворіти на поліомієліт може кожна невакцинована дитина і дорослий.

Профілактика поліомієліту.

Вакцинація — єдина можливість вберегтися від ускладнень, викликаних поліомієлітом. Згідно із рекомендаціями

World Health Organization (WHO), якщо достатня кількість людей у країні є вакцинованими (понад 95%), розповсюдження вірусу припиниться. І навпаки, якщо у країні діти залишаються невакцинованими, це може призвести до розповсюдження вірусу та нових випадків захворювання.

Якщо у вашому медзакладі немає вакцини, зверніться до головного лікаря медзакладу для з’ясування причини. Якщо головний лікар не може надати необхідну інформацію, зверніться у департамент/управління охорони здоров’я у вашій області:
http://moz.gov.ua/regionalni-upravlinnja.

Чи потрібно робити щеплення дитині на грудному вигодовуванні?

Грудне вигодовування є надзвичайно важливим та корисним для здоров’я маляти. Але! Материнське молоко не захищає дитину від поліомієліту. Тому щеплення дітям на грудному вигодовуванні потрібно робити.

Чи можна вакцинувати від поліомієліту дітей із хронічними хворобам?

Дуже важливо забезпечити вакцинацію дітей з хронічними захворюваннями, оскільки вони більш вразливі до інфекцій.

Протипоказання до щеплення може визначити лише лікар.

Захворіти на поліомієліт може кожна невакцинована дитина і дорослий. Але найбільш сприйнятливі до вірусу поліомієліту діти віком до п’яти років. Тому перше щеплення діти отримують у перші місяці життя.

Поліомієліт характеризується ураженням центральної нервової системи та виникненням паралічу, що може призвести до смерті. Поліомієліт неможливо вилікувати. Але саме вакцинація запобігає цій смертельно-небезпечній хворобі.

Близько 5% хворих помирають. В основному — через порушення дихання під час паралічу дихальної мускулатури.

В Україні з 1 лютого стартувала кампанія вакцинації від поліомієліту. В всіх закладах, що проводять вакцинацію від поліомієліту є достатня кількість якісної та ефективної вакцини. 

Закликаємо усіх батьків не бути байдужими до здоров'я своїх дітей! Зверніться до свого сімейного лікаря та отримайте достовірну інформацію щодо вакцинації.

Підготував в.о. завідувача відділення епіднагляду (спостереження) та профілактки за інфекційними захворюваннями Кушнірук В. Б.

 

Коментарі

Ваш коментар може бути першим :)

Написати коментар

Інші статті

Всі статті