24 квітня стартував Всесвітній тиждень імунізації

  • 211

Фото без опису

24 квітня стартував Всесвітній тиждень імунізації.

Вакцинація – це найефективніший метод захисту від інфекційних захворювань. Багатьом інфекційним хворобам можна запобігти або мінімізувати негативні наслідки хвороби, дотримуючись рекомендацій щодо вакцинації.

В Україні діє Національний Календар щеплень, згідно якого обов’язковими є щеплення проти таких інфекційних захворювань, як туберкульоз, гепатит B, кір, паротит, краснуха, кашлюк, дифтерія, правець, поліомієліт, Hib-інфекція.

Існує перелік рекомендованих щеплень, які не входять до Календаря щеплення, але є важливими для профілактики інфекційних хвороб. Наприклад, це щеплення від ротавірусної інфекції, вітряної віспи, пневмококової інфекції, гепатиту А, менінгококової інфекції, грипу та папіломавірусної інфекції.

З моменту проведення Едвардом Дженнером першої вакцинації від натуральної віспи, даний метод профілактики врятував не одне людське життя. Вакцини зарекомендували себе як ефективний метод боротьби з спалахами інфекційних хвороб.

За підрахунками ВООЗ, щороку завдяки щепленням у світі вдається зберегти від двох до трьох мільйонів дитячих життів. Завдяки вакцинації людство перемогло натуральну віспу, захворюваність на поліомієліт знизилася на 99%,  щорічно понад 750 тисяч дітей уникають інвалідності, знизився рівень захворюваності на правець, дифтерію, кашлюк, і краснуху, смертність від кору знизилася на 75%, щорічна смертність новонароджених від правця знизилася в понад 13 разів.

В зв’язку з воєнним станом, який діє на території України зростає ризик поширенню інфекційних захворювань. Якщо в и перебуваєте на території, де відносно спокійна воєнна ситуація, перегляньте та надолужте втрачені щеплення. Імунізуватися можна звернувшись до сімейного лікаря, а якщо ви внутрішньо переміщена особа, то ви все одно можете отримати консультацію та провести щеплення на території, де ви перебуваєте.

Імунізація є питанням національної безпеки, оскільки здоров’я українців — усіх разом і кожного зокрема, залежить від рівня охоплення щепленнями у країні.

Якщо існує ефективний метод профілактики захворювань, то важливо скористатися ним, адже під час війни Україні потрібна здорова нація, яка буде впевнено  йти до перемоги.


ВІЛ-інфекція

ВІЛ-інфекція – це інфекційне вірусне захворювання, що викликається вірусом імунодефіциту людини(ВІЛ) та має хронічний перебіг. Після інфікування  протягом тривалого часу людина може не відчувати жодних симптомів хвороби, але вірус існує та розмножується в організмі хворого.

В Україні зареєстровано  понад 170 тис. ВІЛ-інфікованих, але це число може бути більшим, в зв’язку з тим, що хвороба до певного моменту має  латентний (прихований)  перебіг і відповідно не всі пацієнти звертаються за медичною допомогою.

ВІЛ передається через кров, статевим шляхом та внаслідок передачі від ВІЛ-інфікованої матері до дитини(під час вагітності, пологів, годуванню груддю).

ВІЛ не передається: при чханні чи кашлі, обіймах, рукостисканнях, при спільному користуванні побутовими предметами, при укусах комах тощо.

Після моменту інфікування вірус активно розмножується в організмі людини, та через 6-8 тижнів у третини хворих розвивається гостра ВІЛ-інфекція. Основними симптомами в даному періоді є: підвищення температури тіла, загальна слабкість, біль в суглобах, збільшення лімфатичних вузлів.

Після закінчення гострої стадії ВІЛ-інфекції починається безсимптомний період, який може тривати від 8 до 12 років. Людина веде активний спосіб життя, не відчуває жодних симптомів, хоча періодично збільшуються лімфатичні вузли, частіше проявляються гострі респіраторні захворювання. Такі люди є носіями інфекції та можуть передавати інфекцію здоровим людям(через незахищені статеві стосунки, кров тощо). Вірус вражає клітини імунної системи, які називаються CD-4 лімфоцити. Коли кількість клітин зменшується до 300-200 і нижче, то починають розвиватися опортуністичні інфекції. Основними симптомами в даний період будуть слабкість, втрата маси тіла, швидка втомлюваність, сонливість, розвивається герпетична інфекція (оперізувальний герпес), грибкові ураження слизових оболонок, можливий розвиток туберкульозу. Ця стадія хвороби називається СНІД – синдром набутого імунодефіциту.

Головними методами профілактики ВІЛ-інфекції є дотримання здорового способу життя, боротьба з наркотичною залежністю, використання при статевих стосунках засобів захисту – презервативів. Також на даний час існують методи до контактної профілактики передачі ВІЛ-інфекції. Якщо людина користується презервативами, приймає PrEP, вона має понад 99% захисту від передавання ВІЛ статевим шляхом.

PrEP(передекспозиційна або доконтатна профілактика) – це профілактичний прийом препаратів високоактивної антиретровірусної терапії з метою зниження ризику можливого зараження вірусом.

Вірусом імунодефіциту можна заразитись через кров, тому дуже важливо, щоб для ін’єкцій використовувались лише одноразові стерильні шприци і голки, а інструменти для пірсингу, татуювань, манікюру тощо – стерилізувались.

Виявити ВІЛ-інфекцію може лише спеціальний аналіз крові на ВІЛ.

Результати аналізу можуть бути позитивними (ВІЛ-позитивний статус, що означає наявність вірусу імунодефіциту в організмі) або негативними (ВІЛ-негативний статус, антитіл до ВІЛ не виявлено). Однак навіть при негативному статусі слід пам’ятати про «період вікна» - час з моменту інфікування до можливості виявити вірус становить 3-6 місяців. Тому лікарі рекомендують зробити повторний аналіз через 3 і 6 місяців після можливого зараження.

При позитивному ВІЛ-статусі важливо не панікувати і не опускати руки. Дану хворобу хоч і не можна вилікувати повністю, але з прийомом антиретровірусної терапії можна прожити повноцінне і довге життя. Лікарські засоби закуповуються за бюджетні кошти та є безоплатними для пацієнтів.

Через військову агресію рф багато українців змушені покинути свої домівки. Для людей з ВІЛ, які мають щоденно приймати антиретровірусні препарати, вкрай важливо не переривати їх прийом.

Ті, хто змінив місце проживання, можуть отримати антиретровірусну терапію за місцем фактичного перебування.

Для цього необхідно звернутися до СНІД-Центру або кабінету «Довіри». Лікарі-інфекціоністи та/або соціальні працівники зв’яжуться із СНІД-Центром у місті, в якому ви проживали, й отримають інформацію щодо вашої  антиретровірусної терапії.

Для українців, які не змінювали місце проживання і залишилися в рідному місті, як і раніше, АРТ-препарати можна продовжувати отримувати у СНІД-Центрі або в кабінеті «Довіра», де стоїте на обліку.


Хвороба Лайма або Лайм-бореліоз

Хвороба Лайма – це інфекційне захворювання, що викликається спірохетами роду Borrelia через укуси кліщів.

Інфекцію переносять іксодові кліщі, а одним із джерел інфекції є годувальники кліщів — невеликі ссавці й деякі види птахів.

З травня до листопада фіксують більшість випадків хвороби Лайма, що пов’язано з періодом найбільшої активності  іксодових кліщів. Ймовірність укусу  і зараження хворобою Лайма найвища серед людей, які багато часу перебувають на відкритому повітрі, особливо у лісах, лісопарках тощо. Від хворого до здорової людини збудник не передається.

Основним симптомом даного захворювання є мігруюча еритема (пляма червоного кольору або відтінку, діаметром більше 5 см, кільцеподібної форми з просвітленням в центрі, не болюча, не свербить), яка з’являється до 30 днів, в середньому 7-14 днів. В частини хворих еритема не з’являється, що ускладнює діагностику даної хвороби. Згодом через 3 тижні до декількох місяців появляються ознаки артриту, міокардиту чи ознаки ураження нервової системи (неврит черепно-мозкових нервів або менінгіт зазвичай легкого перебігу).

Найефективнішим методом профілактики даної хвороби є запобігання від присмоктування кліщів. Саме тому важливо застосовувати репеленти і захисний одяг перед тим, як вирушати до місцевості, де можуть бути кліщі (парки, ліси тощо).

Репеленти - засоби, що відлякують кліщів, найкраще ДЕТА-вмісні (Діетилтолуамід),  це "золотий"стандарт репелентів, він використовується в концентраціях від 5% до 75%. Чим більша концентрація ДЕТА, тим триваліший захист. Наприклад, якщо в репеленті 10% ДЕТА, то він діє протягом 2 годин, а якщо 25% – 5 годин. Але дослідження показують, що вміст вище 30% не дає додаткового і тривалішого захисту. ДЕТА дозволено використовувати для дітей з 2 місяців.  Засіб можна наносити на шкіру. Американська академія педіатрії не рекомендує використовувати для дітей репеленти, які містять ДЕТА понад 30%. розпилювати на одяг та відкриту шкіру, крім обличчя).

Одяг потрібно підбирати з розрахунку, щоб більшість  частин тіла були прикриті одягом, це унеможливить присмоктування кліща. Після відвідування місцевості, де можуть бути кліщі, потрібно ретельно оглянути одяг та шкіру(особливо пахвові западини, пахвинні складки, за вушними раковинами, складки шкіри),  щоб переконатися в відсутності кліщів.

При укусі кліща найкраще звернутися до лікаря, щоб безпечно та ефективно його видалити. Після видалення кліща лікар навчить вас, як діагностувати симптоми хвороби, та порекомендуйте спостереження за місцем укусу протягом 30 днів, з метою виявлення появи мігруючої еритеми. Кліща в жодному разі не можна викручувати, видряпувати, витискати, припалювати, змазувати жирними речовинами, алкоголем або бензином, оскільки це збільшує кількість блювотних мас та слини кліща, що виділяються у кров, та ризик інфікування. Рану промийте антисептиком, руки вимийте водою з милом. 

Вакцинації від бореліозу не існує.

Лікування в більшості випадків проводиться антибактеріальними препаратами. Адекватна антибіотикотерапія на ранній стадії хвороби гарантує вилікування у >90 % випадків. У решти хворих можуть з’явитися пізні симптоми з боку нервової системи, суглобів та шкіри.

Коментарі

Ваш коментар може бути першим :)

Написати коментар

Інші статті

Всі статті