Поліомієліт

  • 150

Фото без опису

Поліомієліт – це висококонтагіозне інфекційне захворювання, що спричиняється поліовірусом.

Поліовірус передається від хворої людини до здорової  через брудні руки, заражену їжу та воду. Вірус здатний уражати нервову систему та призводити до розвитку невиліковного паралічу.

Інкубаційний період становить від 4 до 35 днів. В певного відсотка людей хвороба може перебігати безсимптомно. В такому випадку ці люди становлять небезпеку для оточуючих, адже можуть інфікувати інших.

При розвитку поліомієліту спостерігаються такі загальні симптоми: розвиваються раптові ознаки паралічу (неможливість активних рухів м'язами), частіше за все, спостерігаються в ногах, іноді розвиток починається з знерухомлення шиї і всього корпусу, супроводжуються раптовими болями в м'язах, але чутливість в тканинах не втрачається. Паралічу можуть піддаватися і внутрішні органи: паралізується діафрагма і дихальні м'язи, це може привести до неправильного кровообігу і зупинки дихання.

На даний час, ліків від поліомієліту не існує. Єдиним та ефективним засобом профілактики даної хвороби залишаться вакцинація.

Вакцинація від поліо включена в Календар профілактичних щеплень та проводиться за таким графіком:

  • у 2 місяці — 1 доза;

  • у 4 місяці — 2 доза;

  • у 6 місяців — 3 доза;

  • у 18 місяців — 4 доза;

  • у 6 років — 5 доза;

  • у 14 років — 6 доза.

Діти – залишаються в групі ризику щодо тяжкого перебігу поліомієліту, саме тому важливо чітко дотримуватися графіку профілактичних щеплень. Якщо ваша дитина має пропущені щеплення або не вакцинована взагалі – негайно зверніться до сімейного лікаря для проведення щеплення. Центри первинної медико-санітарної медицини, на території Рогатинської, Галицької, Бурштинської, Дубовецької, Більшівцівської, Букачівської територіальних громад, забезпечені в достатній кількості вакцинами для профілактики поліо.

Профілактика – це завжди кращий варіант, ніж лікування!

Підготував завідувач відділення епідеміологічного нагляду(спостереження) та профілактики інфекційних захворювань Всеволод Кушнірук

Коментарі

Ваш коментар може бути першим :)

Написати коментар

Інші статті

Всі статті