До уваги суб’єктів господарювання, що здійснюють реалізацію палива

  • 168

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області  (76019 м. Івано-Франківськ, вул. Берегова, 24, тел. 51-13-89,  ifdergprod@vetif.gov.uaподає  наступну актуальну інформацію.

 

До уваги суб’єктів  господарювання, що здійснюють реалізацію палива

 

Головне управління Держпродспоживслужби Івано-Франківщини інформує, що  Кабміном призупинено встановлення граничних рівнів торгової надбавки до середньої ціни бензинів та дизельного пального. При цьому суб'єкти господарювання, як і раніше, зобов'язані завчасно декларувати ціни у разі їх підвищення.

 

Державне регулювання цін на АЗС було запроваджено Урядом на період дії карантину щодо COVID-19, при цьому встановлено граничні рівні торговельної надбавки до середньої ціни реалізації палива. Середні ціни тричі на місяць оприлюднювало Міністерство економіки.

19 травня Уряд своєю Постановою № 594 від 17.05.2022 р., призупинив дію пункту 41-4 «карантинної» постанови, якою встановлювалися граничні рівні торгової надбавки на пальне.

Крім того, Постановою КМУ від 22.04.2020 р. № 341 «Про заходи щодо стабілізації цін на товари, що мають істотну соціальну значущість, товари протиепідемічного призначення» затверджено Перелік товарів, що мають істотну соціальну значущість, і товарів протиепідемічного призначення, та  Порядок декларування зміни роздрібних цін на ці товари.

Відповідно до затвердженого Переліку до товарів, що мають істотну соціальну значущість віднесено бензин марки А-92, бензин марки А-95  та дизельне пальне.

П.3 Порядку  передбачено, що  декларування зміни роздрібних цін на товари здійснюється суб’єктом господарювання щодо об’єкта (закладу) роздрібної торгівлі у разі збільшення роздрібної ціни на товар, що реалізується таким об’єктом (закладом), порівняно з роздрібною ціною на дату набрання чинності постановою КМУ від 22.04.2020 р. № 341 або з попередньо задекларованою роздрібною ціною (крім випадків збільшення ціни внаслідок закінчення строку дії знижки або зменшення ціни):

- на 15 відсотків і більше – за 30 днів до початку застосування роздрібної ціни, яка декларується, без урахування дня декларування;

- на 10 відсотків і більше, але менше ніж 15 відсотків, – за 14 днів до початку застосування роздрібної ціни, яка декларується, без урахування дня декларування;

- на 5 відсотків і більше, але менше ніж 10 відсотків, – за три дні до початку застосування роздрібної ціни, яка декларується, без урахування дня декларування.

Декларування зміни роздрібних цін на товари здійснюється в електронному вигляді шляхом подання відомостей, передбачених пунктом 5  Порядку, до Держпродспоживслужби через її офіційний веб-сайт з використанням кваліфікованого електронного підпису.

Внесення відомостей до Реєстру роздрібних цін на товари здійснюється безоплатно.

Держпродспоживслужба розміщує Реєстр роздрібних цін на товари на своєму офіційному веб-сайті, забезпечує вільний, цілодобовий і безоплатний доступ до його відомостей з використанням Інтернету.

Детальну інструкцію декларування можна переглянути за посиланням https://dpss.gov.ua/kontrol-u-sferi-cinoutvorennya/deklaruvannya-rozdribnih-cin/instrukciya-deklaruvannya-rozdribnih-cin

Коментарі

Ваш коментар може бути першим :)

Написати коментар