На Івано-Франківщині встановлено випадки сказу

  • 86

Фото без опису

Івано-Франківською регіональною державною лабораторією Держпродспоживслужби встановлено сказ лисиці, яка була в контакті з домашньою твариною (собакою) в одному з особистих селянських господарств Тисменицької міської громади Івано-Франківського району, а також безпритульного кота, який наніс покус мешканці Печеніжинської селищної громади Коломийського району Івано-Франківської області. 

Захворювання виявлено за результатами лабораторних досліджень методом люмінесцентної мікроскопії відповідно до звітів про результати дослідження патологічного матеріалу від 23.01.2024 р. №000074 п.м./24 та від 24.01.2024 р. №000075.

Спеціалісти Івано-Франківського та Коломийського районних управлінь Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області, а також  Тисменицького та Коломийського відділів Івано-Франківської обласної державної лікарні ветеринарної медицини провели епізоотичні розслідування даних випадків.

З метою координації дій з ліквідації захворювання проведено засідання Державних надзвичайних протиепізоотичних комісій, рішенням яких затверджено план заходів з ліквідації сказу, визначено  неблагополучні території, накладено карантинні обмеження та розпочато заходи з ліквідації сказу.

В осередках захворювання вживаються всі необхідні заходи з локалізації захворювання відповідно до діючої інструкції.

 

Додатково інформуємо власників домашніх тварин

Для запобігання виникнення сказу потрібно регулярно (щороку) проводити щеплення домашніх улюбленців проти сказу, а якщо з’явилися клінічні ознаки захворювання, інформувати службу ветеринарної медицини, або доправити тварину для огляду у ветеринарну установу. 

У випадку виявлення контакту домашніх тварин з тваринами дикої фауни – необхідно повідомляти спеціалістів ветеринарної медицини для проведення відповідних заходів з метою попередження зараження та загибелі домашніх тварини.