Як вберегтися від укусу змій

  • 195

Аби вберегтися від укусів змій, під час прогулянки на природі, слід дотримуватися основних правил безпеки: насамперед треба мати одяг і взуття, які можуть захистити від зміїних зубів (це високі черевики із грубими шерстяними шкарпетками та щільні широкі штани, заправлені у взуття). Ні в якому разі не можна ходити лісом у відкритому взутті чи босоніж.

При влаштуванні пікніка на галявині необхідно ретельно оглянути обране місце. У більшості випадків отруйна змія, котра там може знаходитись, дасть людині дорогу, зникнувши з її поля зору. При зборі грибів і ягід у лісі варто користуватися довгою палицею, аби перевіряти зарості на наявність плазунів. У гадюк слабкий нюх та слух, і поява людини зненацька може завадити їй втекти. Якщо наступити на змію, вона може вкусити.

Не слід влаштовувати ночівлю поблизу трухлявих пеньків, дерев з дуплами, біля входу в нору або печеру, поряд із купами сміття. У теплі літні ночі гадюки активні й можуть приповзти до вогню. При пересуванні вночі необхідно освітлювати дорогу ліхтариком. Слід щільно закривати вхід у намет, щоб змія не могла туди заповзти і вкусити людину уві сні.

Найбільш ефективний засіб проти зміїної отрутиполівалентна протизміїна сироватка, введена не пізніше ніж через 30 хвилин після укусу. Але вводити її повинен тільки медичний працівник. Самостійність небезпечна через можливий розвиток алергічних реакцій на введення сироватки. Відтак при укусі змії потерпілого необхідно якомога швидше на носилках або попутним транспортом доставити в найближчий медичний заклад.

Пам’ятайте, що дотримання правил безпечної поведінки на природі, пильність, обережність та уважність допоможуть вам уникнути неприємностей.

Якщо ж трапилась така прикрість як укус гадюки, перш за все не потрібно панікувати. Слід пам’ятати, що людський організм здатен перебороти дію отрути змій, що живуть в Україні, – це триватиме кілька днів і супроводжуватиметься гарячкою і пропасницею. Для людей, що чутливі до алергічних подразників необхідно прийняти антигістамінні засоби (супрастин, димедрол, тавегіл тощо). Ушкоджену кінцівку слід іммобілізувати, тобто знерухоміти, наклавши шину на найближчі до місця укусу суглоби. Зняти усі кільця, каблучки та браслети, якщо укус припав на руку, оскільки вони будуть діяти як джгути. Постраждалому потрібно пити багато рідини, можна гарячий чай, тоді отрута швидше буде виводитися через нирки. На рану вартує покласти лід або щось холодне, що зменшить больові відчуття.

Пам’ятайте, що гадюки ніколи не атакують першими. Не намагайтесь взяти їх у руки, пнути ногою чи фотографувати з невеликої відстані, не провокуйте і не панікуйте, а мирно розійдіться з ними.

 

Фельдшер санітарний відділення

епідеміологічного нагляду (спостереження)

та профілактики неінфекційних захворювань

Рогатинського відділу ІФРВ ДУ «ІФ ОЦКПХ МОЗ»       

Б.Б.Демська

Коментарі

Ваш коментар може бути першим :)

Написати коментар

Інші статті

Всі статті