ПРОФІЛАКТИКА ГЕЛЬМІНТОЗІВ

  • 218

Фото без опису

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, третє місце в світі по захворюваності серед інфекційних хвороб, займають кишкові гельмінтози. Крім кишкових гельмінтозів, існують і не менш небезпечні для людини позакишкові гельмінтози, які можуть вражати будь-які органи і системи. При цьому зараження дорослих відбувається так само часто, як і дітей. 25% населення Земної кулі заражені гельмінтами і більше 100 млн дітей у світі через гельмінтози мають затримки росту та розумового розвитку. За даними Європейського бюро ВООЗ, у Європі заражений кожен третій житель.

Гельмінтози – паразитарні інвазії людини і тварин, зараження якими відбувається харчовим або контактним шляхом. Гельмінти поширені майже скрізь і вражають велику частину населення планети. У людини виявлено паразитування понад 270 видів гельмінтів, але тільки 40 з них є облігатними паразитами людини, решта вражають людей випадково. Особливо схильні до гельмінтних захворювань діти.

Клінічні прояви гельмінтозів багато в чому неспецифічні і можуть мати різні маски інфекційних та неінфекційних захворювань, що обумовлює труднощі їх діагностики, ускладнює перебіг вже наявних хвороб у дітей і сприяє їх хронізації в дитячому віці. Важливо пам´ятати, що глисти не лишеоб’їдають” господаря, вони ще й зумовлюють порушення імунітету. Інвазованій паразитами дитині важче буде справитися з навалою вірусів в холодну пору року. Крім того, у малюка часто знижується апетит, з’являється алергія, порушується травлення, трапляються нервові розлади. Частіше у дітей наявність глистної інвазії проявляється блідістю шкірних покривів, особливо обличчя, появою темних кіл під очима, порушенням апетиту, іноді періодичною нудотою, блюванням, болем в животі невизначеного характеру, частіше в ділянці пупка, тощо. Уражені гельмінтами діти вередливі та плаксиві, перебірливі у харчуванні.

Захиститися від зараження яйцями чи личинками гельмінтів можна дотримуючись елементарних правил гігієни.

Перш за все- це виховні заходи: дітей треба навчати дотримання всіх гігієнічних заходів. Тоді батьки можуть бути впевнені в тому, що дитина помиє руки після туалету чи вулиці, не стане їсти немите яблуко або мандарин і т.д.

Англійське прислів’я каже “Не виховуйте дітей, все одно вони будуть схожі на вас. Виховуйте себе”. Тому самі дорослі повинні дотримуватися правил особистої гігієни, і таким чином вчити дитину.

 

Овочі та фрукти також необхідно ретельно мити. Особливо обережними треба бути при вживанні плодів, які ростуть близько до землі, їх часто удобрюють гноєм, а в структурі цих ягід багато мікроволосків і поглиблень, які сприяють утриманню яєць глистів. М’ясо і риба повинні бути дуже ретельно оброблені до повної готовності.

Важливо ніколи не вживати воду з відкритих водойм.

Регулярно треба проводити повне прибирання квартири із застосуванням дезінфікуючих засобів. І не можна забувати про те, що для профілактики глистів у дітей, треба періодично мити дитячі іграшки з милом.

На вулиці батьки повинні бути найбільш уважними і стежити , щоб діти нічого не брали в рот і грали тільки в спеціально обладнаних пісочницях. Також краще з дитинства привчати дітей ніколи нічого не їсти на вулиці. Для цього батьки просто не мають пропонувати дітям їжі під час прогулянок і не споживати їжу самі.

Маленькі діти не повинні мати контактів з необстеженими і, тим більше, вуличними тваринами. Якщо таке вже сталося, треба ретельно вимити руки дитини і провести надалі планову профілактику глистів у дітей за допомогою одного з ефективних і безпечних препаратів від глистів.

Важливо турбуватись про повноцінне харчування, що в достатній кількості забезпечує організм усіма поживними речовинами, особливо вітамінами С, Д та А. Позитивне значення тут має і стимуляція загального імунітету. Вона знижує ймовірність зараження гельмінтами, перешкоджає міграції паразитів по організму та досягненню ними статевозрілої стадії, скорочує тривалість їхнього життя в організмі.

Можливе проведення медикаментозної профілактики препаратами від глистів дітям старше 2-х річного віку двічі на рік: восени, при перших заморозках, і навесні, але для правильного призначення препарату обов´язково необхідно проконсультуватися з лікарем.

При підозрі на глистну інвазію, для проведення паразитологічного дослідження, необхідно звернутися у мікробіологічну лабораторію Рогатинського відділу ІФ РВ ДУ «ІФ ОЦКПХ МОЗ».

       Вартість досліджень:

Дослідження фекалій на патогенні кишкові найпростіші – 97,57грн:

Дослідження періанального зіскрібка на яйця гельмінтів – 25,28грн;

Яйця гельмінтів, личинки гельмінтів у біологічному матеріалі  73,40грн.

 

 

Фельдшер-лаборант мікробіологічної лабораторії

Рогатинського відділу ІФРВ ДУ «ІФ ОЦКПХ МОЗ» 

Грещук Г.Ю.

Коментарі

Ваш коментар може бути першим :)

Написати коментар

Інші статті

Всі статті