Діагностика та лікування стафілокока

  • 520

Стафілококи являють собою умовно-патогенні мікроорганізми, здатні викликати розвиток стафілококових інфекцій, частіше, вторинного характеру, що провокують гнійні запальні процеси. Важливо вчасно звернутися за допомогою, щоб уникнути можливих ускладнень.

Бактерії виявляються повсюди і мають статус умовно-патогенних, що говорить про можливість розвитку захворювання тільки за певних умов. У разі ослаблення імунітету, патологічні процеси можуть бути у  нирках, печінці, шкірі тощо.

У більшості випадків стафілококи є частиною нормальної мікрофлори людини.

Найбільш патогенними і здатними завдати шкоди є наступні види:

  • Золотистий стафілокок надзвичайно стійкий мікроорганізм. Він викликає екзему, абсцеси, фурункульоз, призводить до ураження органів дихання і шлунково-кишкового тракту;
  • Геморагічний стафілокок – бактерія призводить до інфекційного ураження верхніх дихальних шляхів і розвитку бронхіту, фарингіту і ангіни;
  • Епідермальний стафілокок – мікроорганізми мешкають на слизових і шкіри людини, не провокуючи захворювань;
  • Сапрофітний стафілокок – найменш небезпечний представник даного роду, але також здатний завдати шкоди здоров’ю за певних умов.

Лікування стафілокока залежить від результатів лабораторних аналізів і додаткових досліджень, що встановлюють тип інфекції, збудник, його чутливість до антибіотиків. Необхідна діагностика, яка сприяє правильності призначень і успішності курсу лікування:

  • Аналіз крові і сечі, посів на золотистий стафілокок, виділення збудника;
  • Антибіотикограма, визначення чутливості до протимікробних засобів, що ефективно та кваліфіковано проводить мікробіологічна лабораторія Рогатинського відділу ІФ РВ ДУ «Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України», за адресою м.Рогатин вул.Галицька,95.

 

Фельдшер-лаборант мікробіологічної

Лабораторії Рогатинського відділу

ІФ РВ ДУ «ІФ ОЦКПХ МОЗ»

Куца І.М.

Коментарі

Ваш коментар може бути першим :)

Написати коментар

Інші статті

Всі статті