Нітрати в овочах та фруктах

  • 28

Термін “нітрати” передбачає наявність солей азотної кислоти безпосередньо в овочах і фруктах. Як відомо, рослини беруть з грунту більше сполук азоту, ніж потрібно для їх розвитку.
Як наслідок, синтез нітратів в рослинні білки відбувається лише частково, решту ж нітратів потрапляють в наші організми з овочами в чистому вигляді, в результаті чого:
- відбуваються серйозні збої в обміні речовин;
- слабшає імунітет;
- відбувається дестабілізація нервової системи;
- знижується кількість вітамінів, що надходять в організм
- з’являються проблеми в шлунково-кишковому тракті, з серцево-судинною та дихальною системою.
Загальні способи нейтралізації нітратів

  • Очищення фруктів і овочів. Тобто, зрізаємо всі шкурки, хвостики і ін. А потім ретельно миємо.
  •  Вимочування у звичайній воді протягом 15-20 хвилин. Такий метод обробки зелені, листових овочів і молодої картоплі (овочі слід нарізати перед замочуванням) знизить кількість нітратів на 15%.
  •  Варіння. При варінні також «втрачається» велика кількість нітратів (до 80 відсотків - у картоплі, до 40 - у буряку, до 70 - у капусти). Мінус - нітрати залишаються в бульйоні. Тому 1-й бульйон рекомендується зливати.

Причому, зливати гарячим! При охолодженні всі нітрати «повернуться» з бульйону назад в овочі.

  •  Закваска, засолювання, консервування овочів. При засолюванні нітрати зазвичай перекочовують (здебільшого) в розсіл. Тому самі овочі стають більш безпечними, а розсіл просто зливають.
  • Прийом аскорбінової кислоти перед вживанням нітратних овочів. Вітамін С загальмовує утворення в організмі нітрозамінів.
  • Додавання гранатового соку або лимонної кислоти до овочів в процесі приготування. Такі компоненти мають властивість знешкоджувати нітратні шкідливі сполуки. Також можна використовувати брусницю та журавлину, яблука, яблучний оцет відразу після приготування. При їх зберіганні ( особливо в теплому місці) також відбувається перетворення нітратів в нітрити. 
  •  Варіння і тушкування овочів повинні відбуватися БЕЗ кришки (це найбільше стосується кабачків, буряка і капусти).

Овочі – це корисно, тому необхідно знати як правильно їх приготувати
без шкідливого впливу на організм людини!