Йододефіцит – ознаки і чим небезпечний

  • 184

Фото без опису

Ознаки йододефіциту:

Виділяють кілька ознак йододефіциту, які для зручності сприйняття і запам’ятовування можна об’єднати в групи:

-емоційні (дратівливість, забудькуватість, погіршення уваги і реакції, тривалий депресивний стан, зниження життєвого тонусу, сонливість і загальна млявість організму);.

-імунодефіцитні (ослаблення імунітету і як наслідок, особлива схильність до інфекцій, простудних захворювань і розвиток хронічних захворювань);

-набряклі (набряки – також вважаються одним із провісників нестачі йоду);

-гінекологічні (порушення менструального циклу, тріщини сосків, а в запущеній стадії хвороби мова може йти навіть про безпліддя або настанні раннього клімаксу);

– кардіологічні та гематологічні (атеросклероз, аритмія, підвищення нижнього тиску)

Спостерігаючи за своїм здоров’ям і прислухаючись до свого організму, ви зможете вчасно виявити назріваючу проблему і прийняти термінові заходи щодо її припинення.

Профілактика йододефіциту. Як боротися з йододефіцитом.

Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ) встановлені фізіологічні, тобто залежні від віку, добові норми споживання мікроелемента – йоду. У середньому ця норма становить від 120 до 150 мкг щодня. Основна кількість йоду надходить в наш організм з їжею, в найбільшій концентрації він представлений в морській рибі, морепродуктах, морських водоростях і риб’ячому жирі – орієнтовно 800-1000 мг.

Вважається, що звичка вживати йодовану сіль цілком може заповнити необхідну кількість цього мікроелемента в організмі. Однак слід пам’ятати, що йод – це галоген, тобто елемент, який легко випаровується та швидко розкладається на сонці. Тому не тримайте йодовану сіль на столі у відкритій солонці. Насипте її у ємність, яка закривається, і поставте у затемнене місце, щоб сонце та повітря не мали туди доступу. Термін зберігання йодованої солі – не більше шести місяців, тож дотримуйтеся цього терміну. Також йод розкладається при термічній обробці. Тому йодовану сіль не додавайте при приготуванні, а досолюйте нею готові страви (у крайньому випадку, в кінці приготування).

Подбаймо про своє здоров’я!
 

 

 

Інші статті

Всі статті