Користь вітамінів для організму

  • 129

Фото без опису

В осінньо-зимовий період, через ослаблений імунітет, ми стаємо дуже вразливі до різних хвороб. У цей період, щоб зміцнити свій імунітет, нашому організму потрібно більше вітамінів.

ВІТАМІНИ С І Е

Ці вітаміни працюють в організмі як антиоксиданти, боруться з інфекціями

Вітамін С містять: грейпфрут, ківі, гранат, виноград, буряк, брюссельська капуста, червоний перець, імбир, квашена капуста, солоні помідори, журавлина, брусниця.

Вітамін Е міститься в авокадо, брокколі, насіннісоняшника, мигдалі, фундуку, арахісі, олії.

Вітамін С, будучи потужним антиоксидантом,нейтралізує вільні радикали і бере участь у виробленні колагену, необхідного для здоров'якісток, зубів і кровоносних судин. Цей вітамінміститься в багатьох продуктах, не лише в екзотичних фруктах і свіжих овочах, але і в соліннях і навіть прянощах, тому збагатити ним зимовий раціон особливих труднощів не складе.

Подібними з вітаміном С та його функціями, є вітамін Е, який також є антиоксидантом і запобігаєруйнуванню клітин під впливом вільних радикалів. Його рекомендують як для підвищення імунітету, так і для сповільнення розвитку хронічнихзахворювань. Оскільки вітамін Е є жиророзчинним, то він міститься переважно в оліях і горіхах - їхможна вживати незалежно від сезону.

ВІТАМІН D

Цей вітамін сприяє засвоєнню кальціюорганізмом і, відповідно, зміцненню кістковоїсистеми.

Вітамін D містить: шпинат, білокачанна капуста, лосось, тунець, молоко, сир, яловича печінка, яєчніжовтки.

Природний шлях насичення вітаміном D - цесонячне світло. В організмі кожного з нас є клітини-рецептори, які під дією ультрафіолету,виробляють цей вітамін і накопичують його. Восени і взимку, сонця мало, і тому виникаєнестача вітаміну D, бо майже весь час ми проводимо в приміщеннях. 

ВІТАМІН А 

Дозволяє лейкоцитам ефективніше боротись з інфекціями.

Вітамін А міститься у моркві, солодкій картоплі, шпинаті, броколі, капусті Кале, гарбузах та інших  овочах, які мають темні зелені листочки.

Це натуральний антиоксидант, який допомагаєборотись з раковими клітинами, стимулюєвироблення кров'яних тілець та антитіл, якізахищають тіло від інфекцій.

ВІТАМІНИ ГРУПИ В

Це цілий комплекс вітамінів, які перетворюютьїжу в енергію, посилюють захисні функціїорганізму і сприяють зміцненню імунітету. 

Для підтримки імунітету важливими є вітамінВ6, В1 і В2. 

Вітамін B6 бере участь у процесах метаболізму, збереженні функцій мозку і печінки. Він міститьсяв хурмі, винограді, бананах, фенхелі, м'ясі курки та індички, сирі, цільнозернових злаках.

Вітаміни В1 і В2 містяться у яйцях, молоці, гов’яжій печінці, горосі, квасолі, дріжджах, ростках пшениці, сирі, соєвому маслі, свинині, імбирі, гранаті.

Вітамін В2 відіграє важливу роль в енергетичному обміні: перетворює вуглеводи і жири в енергію і покращує стан шкіри.

ВІТАМІН F

Вітамін F має антиалергічну дію. Він береучасть в синтезі жирів (особливо насичених), а також в метаболізмі холестерину. Міститься в риб’ячому жирі, оливковому маслі, сухофруктах.

ВІТАМІН Н

Вітамін Н називають ще мікровітаміном, аджевін необхідний організму в малих кількостях. Вінвідноситься до водорозчинних, має відноснустійкість до впливу високих температур і кисню. Руйнується при тривалому кип'ятінні і під впливомсвітла. Міститься в грибах, шоколаді, молоці, горіхах, яєчному жовтку.

ВІТАМІН К

Вітамін К є жиророзчинним вітаміном, якийбере участь в процесі згортання крові. Крім того, він впливає на засвоюваність кальцію, тому необхідний для здоров'я кісток. Міститься в морській капусті, зеленому чаї, шпинаті, ріпчастійцибулі, чечевиці.

Крім того, щоб захисні сили організмупрацювали на повну потужність, ваш раціон маєбути збалансованим. 

По-перше, ніколи не пропускайте основнихприйомів їжі: сніданок, обід і вечеря мають бути завжди, а перекуси на ходу мусять відійти в минуле. 

По-друге, не відмовляйтесь від сезонних і місцевих продуктів. 

По-третє, сміливо скорочуйте вживання цукру, солі, алкоголю.

І в цілому, харчування повинно бути – збалансованим, повноцінним і раціональним, з необхідною кількістю вітамінів, адже це важливо для організму кожного із нас.

Інші статті

Всі статті