Скарлатина

  • 162

Фото без опису

Рогатинський відділ Івано-Франківського районного відділу ДУ «Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» інформує, що на території обслуговування з початку 2022 року серед дітей зареєстровано 2 випадки скарлатини. У Рогатинській МТГ – 1 випадок та у Бурштинській МТГ – 1 випадок.

Скарлатина – це гостре інфекційне захворювання, викликане бета-гемолітичним стрептококом групи А. Захворіти скарлатиною може будь-хто, але найчастіше нею хворіють діти у віці 2-10 років. Хвороба передається повітряно-крапельним шляхом, при фізичному контакті із зараженою людиною а також через предмети спільного користування. Інкубаційний період триває від декількох годин до 12 діб.

Починається хвороба гостро та раптово: температура тіла за 6-7 годин підвищується до 38,5-40 °C. Хворі скаржаться на головний біль, нездужання, болючість при ковтанні. Наприкінці першої доби захворювання (іноді на другий день) з’являються характерні плямисті дрібні висипання на шкірі – спочатку на шиї та верхній частині грудей, а упродовж наступних 2-3-х днів поширюється по всьому тілу. Обличчя хворого злегка опухле, щоки яскраво червоні тоді, як підборіддя та рот на ділянці, обмеженій носогубними складками, відрізняються різкою блідістю (симптом блідого носогубного трикутника). Протягом перших 2-3-х днів хвороби язик вкривається сірувато-білим нашаруванням; з 3-4-го дня нашарування зникають, а забарвлення язика стає яскраво червоним (так званий «малиновий язик»).

Температура тіла зберігається упродовж 3-6 днів, потім починає знижуватися та нормалізується на 9-10-й день хвороби. Одночасно покращується загальний стан хворого, зменшується інтоксикація, зникає висип та інші симптоми. На шкірі, особливо на долонях відбувається характерне злущення шкіри.

Щеплення від скарлатини немає, проте перехворівши одного разу у пацієнта виробляється імунітет. Специфічної профілактики також немає. Варто дотримуватися простих правил гігієни:

-регулярно провітрювати приміщення;

- уникати контакту з хворими людьми;

-мити руки після вулиці та перед їжею;

-проводити щоденне вологе прибирання приміщень не менше двох разів на день з використанням дезінфікуючих засобів.
 

Інші статті

Всі статті