ЧИ ПОТРІБНО ГОТУВАТИСЯ ДО ЩЕПЛЕНЬ?

  • 114

Через війну зростає ризик поширення інфекційних хвороб. Захист від них дають лише щеплення.

Спеціально готуватися до щеплення чи чекати оптимального часу для них не потрібно. Перед щепленнями не треба здавати жодних аналізів (крові, сечі, імунограму), у тому числі ПЛР-тестів чи тестів на антитіла перед вакцинацією від COVID-19.

Аналіз крові чи сечі може виявити наявність запальних процесів в організмі. Втім, гострі захворювання самі по собі не є протипоказанням до вакцинації.

Не рекомендують щепити людину з температурою понад 38,5ºС не тому, що вакцинація в такому стані небезпечна, а через те, що якщо ввести вакцину й температура підвищиться або не знижуватиметься, то важко буде зрозуміти, чи то реакція на щеплення, чи людині стає гірше. У таких випадках щеплення рекомендують відкласти, доки температура нормалізується.

Захищають людину від COVID-19 не лише антитіла, а і клітинний імунітет, який неможливо визначати звичайним тестом на антитіла. Тому навіть тим, хто хворів на COVID-19, рекомендовано щепитися, але не раніше ніж через 28 днів після початку хвороби.

Також немає сенсу робити ПЛР-тест, адже він показовий у моменті, а людина, поки чекає тест, теж може захворіти.

Також перед вакцинацією немає потреби вимірювати артеріальний тиск.

Така практика діє і в інших країнах, де ніхто не призначає жодних додаткових обстежень чи аналізів перед вакцинацією.

Перевірте за календарем щеплень, чи ви і ваші діти маєте всі необхідні рутинні щеплення. Якщо ні, то запишіться до сімейного лікаря та отримайте пропущені дози вакцини.

Також пригадайте, коли ви робили останнє щеплення від COVID-19. Якщо з того часу минуло понад 5 місяців, варто зробити перший бустер. Другий бустер варто робити щонайменше через 4 місяці після першого.

Щепитися від COVID-19 можна безоплатно в будь-якому пункті або центрі вакцинації, при бажанні імунізуватися звертайтеся до свого сімейного лікаря.
 

Інші статті

Всі статті