На Прикарпатті радіаційний фон та радіологічні показники у харчових продуктах в межах норми
За результатами щоденного моніторингу радіаційного фону, який проводиться спільно з фахівцями Івано-Франківської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби, в місті Івано-Франківську перевищень рівнів природних фонових значень не відзначалося.
За результатами аналізу вимірювань, природний радіаційний фон на Прикарпатті можна визнати радіаційно безпечним.
Показник потужності поглиненої в повітрі дози гамма-випромінювання (радіаційний фон) на території міста Івано-Франківська станом на 02 грудня 2022 року становить 0,14 мкЗв/год. (при пороговому значенні 0,32 мкЗв/год.). За вказаний період радіаційний фон є таким, який не перевищує властивий для цієї території природний фон.
Крім того фахівцями державних лабораторій Держпродспоживслужби Івано-Франківської області здійснюється лабораторний контроль радіологічних показників у харчових продуктах:
● на агропродовольчих ринках:
- овочі (середній вміст Cs 137 – 28,79-32,02 Бк/кг (при нормі 70 Бк/кг));
- фрукти (середній вміст Cs 137 – 52,23-56,24 Бк/кг (при нормі 70 Бк/кг)).
● на промисловому виробництві харчових продуктів:
- м'ясо та м'ясні продукти курячі (середній вміст Cs 137 – 8,23-13,03 Бк/кг (при нормі 400 Бк/кг), St 90 – 1,94-4,06 Бк/кг (при нормі 40 Бк/кг));
- желе виноградне (середній вміст Cs 137 – 8,91 Бк/кг (при нормі 140 Бк/кг), St 90 – 3,12 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг));
- шкіра кролика (середній вміст Cs 137– 12,09-14,88 Бк/кг (при нормі 50 Бк/кг), St 90 – 3,8-5,28 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг));
- кукурудза (середній вміст Cs 137 – 8,52-17,2 Бк/кг (при нормі 50 Бк/кг), St 90 – 4,62-5,24 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг)).