Що треба знати про кашлюк.

  • 155

Фото без опису

Кашлюк -  це   гостра  повітряно-крапельна бактерійна інфекційна хвороба, найбільш характерною ознакою якої є нападоподібний спазматичний кашель. Збудник кашлюку паличка Борде-Жанґу, вперше описана в 1906 році.

Інфекція передається крапельним шляхом при кашлі, чханні хворого. Імовірність зараження при контакті з хворим є дуже високою — становить до 90 %.

Кашлюк традиційно вважають дитячою хворобою (близько половини усіх випадків припадає на дітей до 2 років). Хоча після першого захворювання на кашлюк імунітет зазвичай є слабким, повторна інфекція (в разі її виникнення) має переважно слабший перебіг, і нерідко при цьому кашлюк навіть не діагностують. Також від хвороби немає вродженого, обумовленого материнськими антитілами, імунітету.

              Клінічні форми захворювання за тяжкістю перебігу можуть бути – легка, середньої тяжкості, тяжка.

Інкубаційний період при кашлюку триває 7-9 діб (за деякими даними 2-14 діб).

Катаральний період

Після інкубації настає катаральний період, який триває 10-14 днів і характерний сухим кашлемнежитем, підвищенням температури тіла до 37,5-38°.

Спазматичний період

У наступні дні кашель поступово посилюється, переходить у конвульсивний (напади кашлю закінчуються виділенням в'язкого мокротиння, іноді — блюванням). Цей період триває 2-8 тижнів і довше. Під час кашлю можуть утворюватись крововиливи під шкіру повік, в кон'юнктиву ока, бувають кровотечі з носа, зовнішніх слухових проходів тощо. Внаслідок того, що на висоті кашлю відбувається реприза — затримка дихання, дитина може померти від цього.

Період реконвалесценції ( одужання)

        Поступово кашель слабшає, напади стають рідшими й не такими тривалими, настає період реконвалесценції (видужання).

Перебіг кашлюку може ускладнюватися, найчастіше, запаленням легень.

Госпіталізації підлягають: хворі з тяжкими формами; із загрозливими життю ускладненнями , загостренням хронічних захворювань; діти раннього віку.

За епідеміологічними показниками госпіталізують дітей із закритих дитячих установ (незалежно від тяжкості захворювань)

Профілактика і лікування

Запобіганням подальшого передавання кашлюку  серед  дітей є

  1.  Рання ізоляція хворого до його повного видужаннякарантин на 21 день дітей,  що були в контакті з хворим
  2.  Активна імунізація дітей у 5—7 місяців, потім через 9—12 місяців, далі кожні 2—3 роки до 14 років (тобто у шкільному віці).

Лікування включає:  повноцінне харчування згідно вікових потреб, антибіотикипрепарати, що заспокоюють кашель, аерозольна терапія, фізіотерапія, масаж, дихальна гімнастика.   

Режим — щадний (зменшення негативних психоемоційних навантажень) з обов'язковими індивідуальними прогулянками,  максимальним  перебуванням хворого на свіжому повітрі (якщо позволяє загальний стан хворого)

 

 

 

Інші статті

Всі статті