Як безпечно використовувати генератори

  • 111

 

Фото без опису

 

Ворог системно обстрілює енергетичні об’єкти інфраструктури по всій території України. У зв'язку зі значними ушкодженнями енергосистеми України

та через постійні відключення світла, українці почали запасатися альтернативними джерелами енергії для своїх осель – побутовими генераторами.

Таке джерело енергії у домівках — це не лише вихід із ситуації. За неправильного використання такі механізми можуть принести чимало шкоди.

Так, генератори можна використовувати лише на відкритому повітрі, оскільки під час роботи він виділяє небезпечний для життя чадний газ, який не має потрапляти в приміщення.

Крім того, генератор потрібно встановлювати так, щоб відстань до найближчої поверхні становила не менш як 6 метрів. Під час роботи пристрій дуже нагрівається, що може призвести до займання предметів, які знаходитимуться близько.

Рятувальники нагадали, що паливо тримати потрібно якомога далі з тієї ж причини. А заправляти його можна також лише на вулиці.

Управління ДСНС закликає обов'язково дотримуватися правил пожежної безпеки, щоб генератор не наробив біди, а саме:

  • генератори необхідно розміщувати ззовні будівлі на відкритому повітрі, (бажано під навісом) або в окремому технічному просторому приміщенні з працюючою вентиляцією і можливістю провітрювання;
  • під час роботи він виділяє чадний газ, який є небезпечним для життя і взагалі не   має потрапляти до приміщення,
  • встановлюйте генератор так, щоби відстань до найближчої поверхні (стіни, вікна тощо) була не менше за шість метрів, допускається встановлювати електрогенератор біля суцільних негорючих стін (без вікон) на відстані не менше 1 м – це важливо, тому що під час роботи він сильно нагрівається й предмети поблизу можуть спалахнути,
  • генератор необхідно встановлювати на рівному надійному майданчику.
  • заправляйте генератор на відкритому повітрі й тримайте паливо якомога далі;
  • будь-яке пошкодження електричних провідників або обладнання повинно бути усунуто негайно.

Експлуатацію генератора необхідно здійснювати відповідно до технічної документації та рекомендацій виробника.

Перед пуском генератора необхідно перевірити стан електропроводки, та споживачів усунути їх пошкодження. Також необхідно усунути перекручування дротів, контакту з гарячими поверхнями, наявність корозії на контактах.

Електричні елементи генератора повинні бути заземлені, також необхідно уникати контакту силових контурів генератора з водою та іншими предметами.
Генератор не бажано вмикати в умовах підвищеної вологості, під час дощу або снігу. Також слід уникати контакту з елементами генератора, які обертаються.
Під час роботи електрогенератора контролюйте його технічний стан. У разі виявлення підтікань палива, мастила або сторонніх звуків, що свідчать про його несправність негайно вимкніть електрогенератор та знеструмте йо
го.

 

 

 

Інші статті

Всі статті