На Прикарпатті радіаційний фон та радіологічні показники у харчових продуктах в межах норми
За результатами щоденного моніторингу радіаційного фону, який проводиться спільно з фахівцями Івано-Франківської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби, в місті Івано-Франківську перевищень рівнів природних фонових значень не відзначалося.
За результатами аналізу вимірювань, природний радіаційний фон на Прикарпатті можна визнати радіаційно безпечним.
Показник потужності поглиненої в повітрі дози гамма-випромінювання (радіаційний фон) на території міста Івано-Франківська станом на 16 грудня 2022 року становить 0,11 мкЗв/год. (при пороговому значенні 0,32 мкЗв/год.). За вказаний період радіаційний фон є таким, який не перевищує властивий для цієї території природний фон.
Крім того фахівцями державних лабораторій Держпродспоживслужби Івано-Франківської області здійснюється лабораторний контроль радіологічних показників у харчових продуктах:
● на агропродовольчих ринках:
- овочі (середній вміст Cs 137 – 28,70-32,11 Бк/кг (при нормі 70 Бк/кг));
- фрукти (середній вміст Cs 137 – 51,62-56,11 Бк/кг (при нормі 70 Бк/кг)).
● на промисловому виробництві харчових продуктів:
- м'ясо та м'ясні продукти (середній вміст Cs 137 – 14,80 Бк/кг (при нормі 200 Бк/кг), St 90 – 4,47 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг));
- пшениця (середній вміст Cs – 17,93 Бк/кг (при нормі 50 Бк/кг), St – 4,45 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг)).