Чому шкідливо вживати цукор?

  • 295

Фото без опису

Звичайний білий цукор, який ми звикли додавати в чай, каву, випічку, різні напої і багато інших страв, є хімічним продуктом, який на 99% складається з вуглеводів. При попаданні в організм, він відразу перетворюється в глюкозу, яка дає енергію. Надлишок енергії зовсім не приносить користь, як можна подумати. Споживання цукру мінімізує концентрацію інсуліну, приводячи до згубних наслідків. У чому ж полягає шкода цукру для здоров’я людини і скільки його можна їсти в день!

Поява жирових відкладень

Цукор, що вживається нами, накопичується у вигляді глікогену в печінці. Коли його запаси перевищують норму, цукор відкладається на тілі у вигляді жиру. Локалізується він переважно на животі, стегнах і інших проблемних зонах.

Якщо говорити простими словами, шкоду цукру для здоров’я пов’язаний з розвитком ожиріння.

Цукор псує зуби

Після вживання цукровмісних продуктів, їх частки можуть залишатися між зубами. А саме цукор є їжею для шкідливих бактерій, які перетворюють його в кислоти, які руйнують зубну емаль.

Але якщо ретельно чистити зуби два рази на день і їсти цукру не більше, ніж рекомендує Всесвітня організація охорони здоров'я, то ризик розвитку карієсу буде мінімальним.

Знижує імунітет організму

Високий рівень цукру в крові послаблює організм і не дає йому боротися з інфекціями. В результаті людина частіше хворіє простудними захворюваннями і більш схильна до серйозних імунологічних захворювань. Підвищений артеріальний тиск також сильно підриває імунітет. Скачки артеріального тиску безпосередньо залежать від рівня цукру в крові.

Розвиток інсулінової резистентності

Одне з неприємних впливів цукру на людський організм – розвиток його стійкості до інсуліну. При вживанні цукру концентрація глюкози зростає, організм виділяє інсулін для його виведення і розносить його по клітинам. Даний процес працює правильно при нормальному харчуванні, але якщо людина їсть багато солодкого, функція порушується.

Через цукор організм змушений виробляти інсулін в великих кількостях для переробки глюкози, а це поступово призводить до того, що клітини розвивають стійкість до інсуліну. Сам він теж припиняє працювати належним чином, а це загрожує цукровим діабетом і серцево-судинними захворюваннями.

Цукор шкодить серцево-судинній системі

Серцево-судинна система при регулярному вживанні великих обсягів кондитерських і борошняних виробів, а також газованої води, фастфуду та алкоголю також відчуває значний вплив.

Підвищений цукор в крові сприяє структурним змінам судин. В результаті таких змін розвивається атеросклероз. На цьому проблеми не закінчуються. Це захворювання має серйозні ускладнення: інфаркт міокарда, інсульт головного мозку та інші проблеми з серцево-судинною системою.

Скільки цукру без шкоди можна вживати в день залежить від багатьох факторів, серед яких стать і вік:

дітям краще не давати більше 15 г на добу;

жіноча норма – 20-25 г на день;

чоловікам можна до 35-40 г на добу.

У будь-якому випадку, чим менше цукру ви будете вживати, тим краще. Якщо ви ласун, настійно рекомендуємо переглянути звичний раціон, поки не почалися проблеми зі здоров’ям. Почитавши відгуки в інтернеті, ви зрозумієте, що багато людей пов’язують шкоду цукру із зайвою вагою, але це не найбільша неприємність, як ви вже могли здогадатися.

Шкода цукру для дітей

Окремо хочеться зупинитися на питанні, наскільки шкідливий цукор для дітей? Всі малюки люблять цукерки, шоколадки та інші смаколики з магазину, а деякі батьки не бачать нічого поганого в бажанні своїх чад. В дійсності для дітей шкоду цукру багатогранна:

Цукор порушує емоційний стан і псує поведінку малюка. Часті зміни настрою, швидка стомлюваність, порушений сон, погана пам’ять – все це проявляється у дітей-ласунів.

Зниження імунітету – ще одна проблема. У дітей, які вживають багато цукру, частіше виникають захворювання і протікають в більш важких формах, так як глюкоза сприяє розвитку патогенних мікробів.

Цукор зменшує в організмі вміст корисних речовин, особливо кальцій, хром і вітаміни С.

Цукор руйнує зуби і кістки, які повинні правильно формуватися у малюків.

 

Інші статті

Всі статті