Сульфати у воді питній. Їх вплив на організм людини.

  • 1587

Фото без опису

   Сульфати — це солі, які утворюються при реакції сірчаної кислоти з іншою хімічною речовиною.

   Сульфати у воді можуть бути органічного і мінерального походження. Джерелом надходження у воду сульфатів мінерального походження є ґрунт, до складу якого входять сірчанокислі сполуки натрію, магнію, кальцію тощо, а сульфатів органічного походження — сірковмісні органічні речовини, в тому числі й відходи тваринного походження. Деякі сульфати природним шляхом потрапляють у воду. Поряд з іншими солями та мінералами вони допомагають покращити смак питної води. Інші містяться в добривах, фунгіцидах та пестицидах.

   Вода із запахом гнилого яйця, неприємний смак, особливо в гарячій воді – ось ознаки перевищення вмісту сульфатів у питній воді. Відповідно до Державних санітарних норм та правил «Гігієнічні вимоги до води питної призначеної для споживання людиною» (ДСанПіН 2.2.4-171-10) вміст сульфатів в питній воді не повинен перевищувати 500 мг/л.

   Надмірний вміст сульфатів у воді має негативний вплив на здоров’я людей, адже вживання такої води може спричинити подразнення слизової шлунково-кишкового тракту.

   Якщо у воді перевищена норма вмісту сульфатів її не можна не тільки пити, а й використовувати як технічну воду, адже сульфати можуть закупорювати сантехніку та забарвлювати одяг.

    Санітарно-гігієнічною лабораторією Рогатинського відділу Івано-Франківського районного відділу ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ» проводить дослідження питної води централізованого і децентралізованого  водопостачання  на фізико-хімічні показники  в тому чисті на вміст сульфатів.

   Для чого потрібен аналіз води на вміст сульфатів?

   Щоб  дізнатися чи присутні сульфати взагалі . Якщо сульфатів до 500 мг/л  то її не потрібно чистити і ставити фільтри для очищення води. Така вода не шкодить вашому здоровʼю!

 

 

Інші статті

Всі статті