АНТИБІОТИКОРЕЗИСТЕНТНІСТЬ. ПРИНЦИПИ РАЦІОНАЛЬНОГО ВИКОРИСТАННЯ АНТИБАКТЕРІАЛЬНИХ ЗАСОБІВ

  • 120

Фото без опису


В умовах пандемії COVID-19, проблема антибіотикорезистентності набула ще більшої актуальності, що повязано з неправильним та надмірним застосуванням антибактеріальних препаратів(АБП).
Набуття мікроорганізмами стійкості до АБП обмежує можливість до лікування інфекційних захворювань. Резистентність до АБП фіксується у всьому світі та створює реальний ризик неефективного та безрезультатного лікування хворих, які потребують застосування АБП.
З метою боротьби з антибіотикорезистентністю, Всесвітня організація охорони здоровя у 2015 році затвердила Глобальний план дій щодо боротьби зі стійкістю до протимікробних препаратів.
Ключовими завданнями боротьби з АБР є: підвищення інформування населення щодо розуміння проблем АБР, оптимізація раціонального використання антибактеріальних препаратів, зменшення кількості випадків інфікування за рахунок введення та підтримки програм імунізації.
Основні принципи раціонального використання антибактеріальних препаратів полягають у наступному:
1) Кожний антибіотик має власний спектр своєї дії, тому важливо призначати антибіотик, спектр дії якого відповідає інфекційному агенту, який є збудником захворювання.
При різних інфекційних хворобах вибір антибіотиків є також різним. Не існує універсального препарату, який буде ефективним проти усіх загальновідомих збудників. Важливо, перед початком прийому АБП провести лабораторні дослідження для визначення чутливості збудника інфекції до препарату, який планується приймати. Лише після підтвердження, можна впевнено приймати препарат, знаючи, що він ефективно «ліквідує» збудника у вашому організмі.
2) Антибактеріальні препарати повинні мати здатність створювати необхідну концентрацію препарату для загибелі патогену у вогнищі інфекції.
3) Прийом антибіотиків необхідний лише при бактеріальній природі захворювання. Антибіотики ніяк не впливають на віруси! Тому, якщо лікар відмовляє вам у призначенні антибіотика, це не означає, що лікар не компетентний або не розуміється у вашій ситуації. Навпаки, коли лікар аргументує вам причину відмови, пояснює чому в даній ситуації він вирішив не призначати вам антибіотикце означає, що лікар володіє потрібними знаннями про принципи раціональної антибіотикотерапії.
4) Переривання курсу антибіотикотерапіїодин із ключових факторів резистентності бактерій. Так, коли ви почали прийом антибіотика, то на 2-3 день, у більшості пацієнтів відзначається покращення самопочуття, зникають клінічні прояви інфекційної хвороби. Проте, це не означає, що ви повністю здорові та можете припинити прийом препарату. Необхідно приймати засіб до кінця курсу, який вам призначив лікар. Курс лікування в середньому може становити від 10 до 14 днів, можливе призначення на більшу кількість днів, в залежності від тяжкості перебігу та специфіки інфекційного агента. Можливі варіанти короткого прийому антибіотика, в тому числі і для обмежених випадків профілактики (наприклад, для профілактики хвороби Лайма можливе застосування доксицикліну одноразово). Тому в будь-яких ситуаціях, дотримуйтеся рекомендацій лікаря.
5) Імунізаціяметод профілактики, який дозволяє зменшити прийом антибактеріальних препаратів через зменшення кількості випадків інфекційних захворювань або через легкий перебіг хвороби у вакцинованих людей.
6) Самолікуваннянайгірше, що ви можете зробити для свого здоровя. Антибіотики як і усі лікарські засоби мають побічну дію. Не проаналізувавши ваш стан здоровя та співвідношення «користь/ризик» від прийому АБПви ставите власне здоровя під «удар». Існують також наукові дані, які доводять побічну дію окремих груп АБП на серцево-судинну систему, травну систему, нервову тощо. Лише медичний працівник зможе обєктивно оцінити ваш стан та призначити необхідний препарат, який буде мати мінімальні ризики для вашого здоровя.
Якщо вам необхідна додаткова інформація щодо використання антибактеріальних препаратівпроконсультуйтеся з вашим сімейним лікарем, відвідайте онлайн-ресурси Міністерства охорони здоровя, Центру громадського здоровя або інших медичних структур.
Сайт Міністерства охорони здоровя Україниhttps://moz.gov.ua/gromadjanam
Сайт Центру громадського здоровя Україниhttps://phc.org.ua/kontrol.../antimikrobna-rezistentnist

 

Інші статті

Всі статті