Вірус папіломи людини

  • 144

Фото без опису

Вірус папіломи людини- це ДНК-вмісний вірус, що налічує близько 100 видів. Це найбільш поширена інфекція, яка передається статевим шляхом, ймовірність зараження побутовим шляхом на даний момент не доведена. Більшість людей за своє життя контактують з даним вірусом, проте, в 90% хворих він самостійно може зникнути впродовж 9- 15 місяців безсимптомно. У решти є ризик розвитку передракових станів або злоякісних новоутворень статевих органів. Загальна поширеність ВПЛ серед жінок становить 22-35%. У чоловіків поширеність становить 2-35%.
Інкубаційний період хвороби може тривати кілька років, протягом яких пацієнт може заражатися різними типами вірусу. Тільки після впливу провокуючих факторів (імунодефіцит, переохолодження, стресові ситуації) можна спостерігати ознаки ВПЛ інфекції. У більшості випадків протягом 1-2 років відбувається самолікування від цієї інфекції, але у деяких пацієнтів патологія переходить в хронічну форму.
Найбільш агресивними для людини (так званими високоонкогенними) є 16, 18, 31, 33, 35,39, 45, 51,52, 56, 58, 59 штами вірусу, але найбільше значення в розвитку раку шийки матки мають типи 16 і 18, вони були виявлені у 70-80% пацієнток з цією патологією в різних країнах світу.
Інші, низькоонкогенні типи ВПЛ можуть викликати кондиломи, папіломи чи бородавки як статевих органів, так і інших частин тіла. Процес цей абсолютно доброякісний, але він призводить до значного дискомфорту. Ще припускається, що вищий рівень захворюваності на ВПЛ у жінок може бути результатом виявлення ВПЛ-інфекції в цитологічних мазках, проведених для скринінгу раку шийки матки. Жінки звертаються за медичною допомогою щодо генітальних бородавок частіше, ніж чоловіки.
Нажаль, на сьогоднішній день не існує ефективного лікування ВПЛ, але існують методи илікування захворювань які викликає вірус.
Діюча система класифікаціїй виділяє 3 клінічні форми:
Аногенітальна або слизова форма;
Шкірна форма;
Бородавчаста епідермодисплазія.
Найефективнішим методом профілактики ВПЛ є вакцинація. Вона є цілком безпечною та ефективною. Рекомендуємо вакцинувати не лише дівчат/жінок, а і хлопчиків/чоловіків. У країнах, де існують державні програми по боротьбі з раком шийки матки, вакцинація дівчат і хлопчиків входять в обовязковий календар щеплень.
Типи вакцин:

Двовалентна вакцина ВПЛ (Cervarix) захищатиме лише від вірусів проти ВПЛ 16 і 18, яка є зареєстрована в Україні;

Чотиривалентна вакцина ВПЛ (Gardasil) захистить від ВПЛ типів 6, 11, 16, 18. Зареєстрована в Україні;

9-валентна вакцина ВПЛ рекомбінантна (Gardasil 9) запобігає від таких типів ВПЛ 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58.

Оскільки Gardasil 9 захищає від значно ширшого спектру ВПЛ, вона є рекомендованою для вакцинації осіб від 27 до 45 років, які вже почали статеве життя і можливо були інфіковані деякими штамами вірусу ВПЛ. Саме Gardasil 9 дозволяє уникнути інфікування іншими типами ВПЛ вірусів. Рекомендовано проводити вакцинацію осіб жіночої і чоловічої статі, особам від 9 до 15 років проводять вакцинацію у 2 етапи з інтервалом в 6 місяців- 2 дози, а особи від 15 до 45 років потребуть вакцинації в 3 етапи з інтервалом у 6 місяців - 3 дози вакцини Гардасіл 9.
Майте на увазі, що вакцинація проти ВПЛ запобігає появі нових ВПЛ-інфекцій, але не лікує наявні ВПЛ-інфекції чи захворювання. Вакцина проти ВПЛ найкраще працює при введенні перед початком статевого життя і перед можливістю отримати інфікування.

 

Інші статті

Всі статті