Епідемічний паротит (свинка)

  • 132

Епідемічний паротит (свинка) - це гостре вірусне захворювання, що характеризується ураженням залозистих органів, переважно привушних слинних залоз, а також нервової системи. Паротит відноситься до роду Paramyxovirus.Зустрічається у дітей у віці 5-15 років, але інколи можуть хворіти і дорослі. Хвороба особливо небезпечна своїми ускладненнями. Вірус може викликати менінгіт, енцефаліт та глухоту, а в хлопчиків у майбутньому може призвести до безпліддя.
Механізм передачіповітряно-крапельний. Слина, краплини носоглоткового слизу, що містять вірус у слині, можуть потрапляти через повітря до іншої людини при чханні, кашлю, розмові або контактно-побутовим шляхом через забруднені руки, немитий посуд або інші заражені предмети.
Найбільш поширеними першими симптомами є не специфічні симптоми, такі які зустрічаються при звичайній застуді, такі як:
Головний біль
Втрата апетиту
Підвищення температури
Біль у мязах
Найвідоміша і досить специфічна ознака паротиту: помітне збільшення слинної залози чи привушних залоз, нижче вуха.

У листопаді 2022р. на території Галицької територіальної громади у с. Крилос був зареєстрований випадок епідемічного паротиту. Проведено епідеміологічне розслідування випадку за якого встановлено джерело збудника та контактних осіб. Станом на 21.11.2022 нових випадків не зареєстровано.

Як можна захиститись?
Захиститись від епідемічного паротиту можна лише зробивши щеплення.
В Україні зареєстрована комплексна вакцина КПК, яка також захистить від кору та краснухи. Щоб отримати захист потрібно 2 дози вакцинації. Щеплення отримують згідно Календаря щеплень діти в 12 міс. та 6 років.
Якщо дорослий чи дитина з якихось причин не мають жодної чи мають тільки одну дозузараз якраз час це надолужити. Для дітей безкоштовно, дорослі можуть щепитись за власний рахунок. Якщо щеплення робиться не за графіком, то інтервал між двома щепленнями становить 1 місяць.


 

Інші статті

Всі статті