На Прикарпатті радіаційний фон та радіологічні показники у харчових продуктах в межах норми

  • 106

 

 

За результатами щоденного моніторингу радіаційного фону, який проводиться спільно з фахівцями  Івано-Франківської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби, в місті Івано-Франківську перевищень рівнів природних фонових значень не відзначалося.

За результатами аналізу вимірювань, природний радіаційний фон на Прикарпатті можна визнати радіаційно безпечним.

Показник потужності поглиненої в повітрі дози гамма-випромінювання (радіаційний фон) на території міста Івано-Франківська станом на 23 грудня  2022 року становить 0,12 мкЗв/год. (при пороговому значенні 0,32 мкЗв/год.). За вказаний період радіаційний фон є таким, який не перевищує властивий для цієї території природний фон. 

Крім того фахівцями державних лабораторій Держпродспоживслужби Івано-Франківської області здійснюється лабораторний контроль радіологічних показників у харчових продуктах на агропродовольчих ринках:

-  овочі (середній вміст Cs 137 – 28,14-32,08 Бк/кг (при нормі 70 Бк/кг));

-  фрукти (середній вміст Cs 137 – 52,16-56,02 Бк/кг (при нормі 70 Бк/кг));

-  ягоди свіжі (середній вміст Cs – 144,73 Бк/кг (при нормі 500 Бк/кг));

-  гриби сухі (середній вміст Cs – 518,63 Бк/кг (при нормі 2 500 Бк/кг)).