На Прикарпатті радіаційний фон та радіологічні показники у харчових продуктах в межах норми
За результатами щоденного моніторингу радіаційного фону, який проводиться спільно з фахівцями Івано-Франківської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби, в місті Івано-Франківську перевищень рівнів природних фонових значень не відзначалося.
За результатами аналізу вимірювань, природний радіаційний фон на Прикарпатті можна визнати радіаційно безпечним.
Показник потужності поглиненої в повітрі дози гамма-випромінювання (радіаційний фон) на території міста Івано-Франківська станом на 20 січня 2023 року становить 0,13 мкЗв/год. (при пороговому значенні 0,32 мкЗв/год.). За вказаний період радіаційний фон є таким, який не перевищує властивий для цієї території природний фон.
Крім того фахівцями державних лабораторій Держпродспоживслужби Івано-Франківської області здійснюється лабораторний контроль радіологічних показників у харчових продуктах:
● на агропродовольчих ринках:
- овочі (середній вміст Cs – 28,14-32,11 Бк/кг (при нормі 70 Бк/кг));
- фрукти (середній вміст Cs – 52,14-56,05 Бк/кг (при нормі 70 Бк/кг)).
● на промисловому виробництві харчових продуктів:
- шкіра кролика (середній вміст Cs – 5,01 Бк/кг (при нормі 50 Бк/кг), St – 4,24 Бк/кг (при нормі 10 Бк/кг));
- м'ясо свинини (середній вміст Cs – 2,55-4,78 Бк/кг (при нормі 150 Бк/кг), St – 2,79-3,09 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг));
- м'ясо та субпродукти птиці (середній вміст Cs – 4,51-5,14 Бк/кг (при нормі 200 Бк/кг), St – 2,22-2,67 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг)).