Антимікробна резистентність та відпоідальне споживання антибіотиків

  • 97

Фото без опису

На планеті Земля існує близько 1 трильйона мікроорганізмів. Із цього неймовірно великого числа, близько 1400 видів мікроорганізмів здатні викликати захворювання у людини.
Більшість мікроорганізмів не становлять небезпеки для людини. Проте, певна кількість видів бактерій є для людини патогенними, що означає можливість спричиняти захворювання.
Одним із найголовнішим інструментом боротьби із бактеріями залишаються антибактеріальні препарати (антибіотики). З винайденням антибіотиків у 1928 році, медицина стала на шлях стрімкого розвитку у лікуванні більшість інфекційних хвороб.
На даний час, ви все частіше можете почути інформацію про розвиток та поширення антимікробної резистентності. Людині, без медичної освіти, інколи важко зрозуміти суть даної проблеми. Саме тому у цій статті, ми доступно і просто розберемо суть даного питання та пояснимо чому антимікробна резистентність – це серйозна проблема людства і як кожний із нас може впливати на вирішення проблеми.
Бактерії – це переважно одноклітинні організми, які ми не можемо побачити неозброєним оком. Їхні розміри є мікроскопічними і виявити їх можна за допомогою спеціальних приладів, наприклад мікроскоп. Частина бактерій здатні викликати хвороби у людини. В процесі збереження свого виду бактерії здатні еволюціонувати та пристосовуватися до змін у середовищі життєдіяльності.
Винайдення антибіотиків призвело до успішного лікування багатьох інфекційних хвороб. Але з часом, бактерії, які були чутливими до антибіотика, тобто гинули або припиняли ріст, припинили реагувати на нього. Бактерії розвинули стійкість (резистентність) до антибіотиків, що часто призводило до невдач у лікуванні хворих.
Отже, антимікробна резистентність – це стан, коли бактерії перестають реагувати на антибактеріальний препарат та продовжують ріст та розвиток.
Які ризики становить антибіотикорезистентність?
• До кінця 2025 року, при відсутності будь-яких дій для попередження проблеми, більша частина антибіотиків стане не ефективною.
• До кінця 2050 року, відсутність ефективних антибактеріальних препаратів може спричинити близько 10 млн смертей на рік.
• Звичні для сьогодення операції, наприклад кесарів розтин, видалення апендиксу, заміна суглоба – зможуть стати фатальними, через відсутність дієвих ліків для постопераційної профілактики інфекцій.
• Бактеріальна пневмонія, яка ефективно лікується призначенням антибіотиків – стане невиліковною.
Список ризиків можна продовжувати і далі, але сподіваюся, що вам зрозуміла суть проблеми, яка виникає у світі.
Для того щоб зупинити поширення антибіотикорезистентності варто розібратися у причині цього явища. Що ж призводить до розвитку?
Безвідповідальне та нераціональне використання антибіотиків – одна з найголовніших причин.
Вживання антибіотиків при вірусних захворюваннях, порушення термінів прийому, прийом антибіотиків при легкій застуді, коли в цьому немає жодної потреби – все це дає бактеріям шанс адаптовуватися та продовжувати власне існування.
Як кожний з нас може зробити свій внесок у боротьбі з антибіотикорезистнентністю? Найголовніше, дотримуватися наступних правил:
• Правильна гігієна рук дозволить мінімізувати ризики потрапляння патогенних мікробів до організму людини. Ретельно мийте руки з милом та використовуйте антисептик, коли можливість вимити руки відсутня.
• Вакцинуйтеся! Вакцинація дозволяє знизити ризик інфікування, а отже і прийому лікарських засобів.
• Приймайте антибіотики ЛИШЕ за призначенням лікаря! При будь-яких проявах інфекційних хвороб якнайшвидше зверніться до вашого сімейного лікаря.
• Не затягуйте візит до лікаря, коли ви захворіли. На початкових стадіях хвороби, лікування зазвичай є легшим і ефективнішим, інколи навіть без застосування антибіотиків. При розвитку ускладнень, зазвичай без антибіотика вже не обійтися.
• Підтримуйте у формі власний організм. Збалансоване харчування, помірні фізичні навантаження, відмова від шкідливих звичок, повноцінний сон – це все те, що дозволить вашій імунній системі функціонувати на 100%, таким чином ваш імунітет буде ефективніше ліквідовувати збудників інфекцій, не допускаючи виникнення хвороби.
Якщо ж все таки, ви захворіли, та прийом антибіотика неминучий, варто провести визначення чутливості мікроорганізму до антибактеріального препарату (антибіотикограму).

Підготував завідувач відділення епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики інфекційних захворювань Всеволод КУШНІРУК

Інші статті

Всі статті