На Прикарпатті радіаційний фон та радіологічні показники у харчових продуктах в межах норми

  • 126

Фото без опису

 

За результатами щоденного моніторингу радіаційного фону, який проводиться спільно з фахівцями  Івано-Франківської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби, в місті Івано-Франківську перевищень рівнів природних фонових значень не відзначалося.

За результатами аналізу вимірювань, природний радіаційний фон на Прикарпатті можна визнати радіаційно безпечним.

Показник потужності поглиненої в повітрі дози гамма-випромінювання (радіаційний фон) на території міста Івано-Франківська станом на 24 березня 2023 року становить 0,10 мкЗв/год. (при пороговому значенні 0,32 мкЗв/год.). За вказаний період радіаційний фон є таким, який не перевищує властивий для цієї території природний фон. 

Крім того фахівцями Івано-Франківської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби здійснюється лабораторний контроль радіологічних показників у харчових продуктах:

● на агропродовольчих ринках:

- овочі (середній вміст Cs – 27,46-31,17 Бк/кг (при нормі 70 Бк/кг));

- фрукти (середній вміст Cs – 36,68-57,31 Бк/кг (при нормі 70 Бк/кг));

- гриби сухі (середній вміст Cs – 658,43 Бк/кг (при нормі 2 500 Бк/кг)).

на промисловому виробництві харчових продуктів:

- молочні продукти (середній вміст Cs – 2,37-3,96 Бк/кг (при нормі 100-200 Бк/кг), St – 1,11-3,56 Бк/кг (при нормі 20-100 Бк/кг));

- яєчні продукти (середній вміст Cs – 2,44-10,88 Бк/кг (при нормі 400 Бк/кг), St – 2,65-9,90 Бк/кг (при нормі 100 Бк/кг));

- вода центрального постачання (середній вміст Cs – 1,35-1,84 Бк/кг (при нормі 2 Бк/кг), St – 0,57-0,91 Бк/кг (при нормі 2 Бк/кг));

- м'ясо яловичини (середній вміст Cs – 2,35-5,77 Бк/кг (при нормі 200 Бк/кг), St – 2,64-4,41 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг)).