Безпечність та якість питної води в умовах паводку

  • 75

Фото без опису

                                             

Питна вода, призначена для споживання людиною, повинна відповідати санітарним нормам по органолептичних та фізико-хімічних властивостях та бути безпечною в епідемічному відношенні.

Найпоширенішим шляхом передачі кишкових інфекцій є водний. Через бактеріальне забруднення питної води передаються збудники черевного тифу, холери, дизентерії, лептоспірозу, сальмонельозу та ін. До джерел водокористування мікроорганізми можуть проникати з неочищеними стічними водами, нечистотами переважно в період паводків.

В умовах паводку, забруднення грунтових вод, джерел децентралізованого водопостачання відбувається внаслідок порушення санітарних норм при облаштуванні та утриманні колодязів, утворення самовільних сміттєзвалищ, недотримання санітарних вимог при зберіганні та використанні мінеральних і органічних добрив.

Шахтні колодязі не захищені від хімічного та органічного забруднення, рідко очищаються, не ремонтуються, дезінфекція проводиться, в більшості, з порушенням санітарних вимог.

Дезінфекція джерел водокористування розглядається як профілактичний захід, при погіршенні якості питної води.

Для дезінфекції застосовують  тільки зареєстровані у встановленому порядку та дозволені МОЗ України деззасоби.

Тому, в умовах паводку, для пиття та приготування страв необхідно використовувати тільки кип’ячену воду.

Для оцінки якості питної води, з джерел водопостачання, спеціалістами Рогатинського відділу Івано-Франківського районного відділу ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ» проводяться санітарно-гігієнічні, мікробіологічні та паразитологічні дослідження.

На виконання Постанови Головного державного санітарного лікаря України від 17.05.2010р. № 16 для попередження виникнення водно-нітратної метгемоглобінемії  у дітей до 3-х річного віку, безкоштовно, проводяться дослідження питної води з індивідуальних та громадських криниць на вміст нітратів у воді.

Тому, власникам домогосподарств потрібно слідкувати за утриманням індивідуальних криниць, вчасно очищати їх (хоча б один раз в рік), проводити дезінфекцію, не допускати забруднення води нечистотами.

                

 

В.о. завідувача відділення

епідеміологічного нагляду (спостереження)

та профілактики неінфекційних захворювань

Рогатинського відділу Івано-Франківського районного відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦ КПХ МОЗ»                                                             Микола НЕЇЖМАК

                                                                                                                                                                                                                          

                                                                                                            

Інші статті

Всі статті