Хвороба, яку ми зобов’язані попередити

  • 96

Фото без опису

 

З метою попередження  спалахів харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій Рогатинський відділ Івано-Франківського районного відділу ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ» попереджає про необхідність дотримання санітарних норм та правил під час приготування страв, дотримання правил особистої гігієни.

Виникненню харчових отруєнь сприяють певні умови, а саме: потрапляння патогенних мікроорганізмів в їжу або у воду та створення умов для розмноження мікробів;

Причинами  інфекції найчастіше стають готові м’ясні, рибні страви, молоко і молочні продукти, кондитерські вироби, які готуються із запасом, що призводить до накопичення мікробів чи їх токсинів  у продуктах.

Тому, щоб попередити виникнення небезпечних харчових отруєнь, гострих кишкових інфекцій необхідно дотримуватись елементарних правил:

  • не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук приватних осіб;
  • при купівлі харчових продуктів, напоїв необхідно обов’язково звертати увагу на терміни придатності та умови, при яких зберігались  продукти харчування;
  • для пиття, приготування їжі, миття посуду, миття овочів, фруктів використовувати питну воду з центральних джерел водопостачання, питну фасовану або кип’ячену воду;
  • не користуватись водою з незнайомих, випадкових джерел – річки, озера, тощо. Іноді і власна криниця може послужити причиною отруєння, якщо не чистити її кожного року, не проводити знезараження питної води у ній двічі на рік;
  • приготовані страви бажано вживати відразу. Зберігання страв без холоду не повинно перевищувати 2 годин, адже, при температурі +370С - клітина мікроорганізму ділиться кожні 10-12 секунд, при температурі +270С – кожні 30 хвилин і при температурі +8-40С – один раз в тиждень;
  • коли необхідно зберегти страви більш тривалий час, їх слід покласти в холод і перед споживанням обов’язково повторно прокип’ятити чи протушити;
  • виключити з меню, яке планується на сімейне свято, небезпечні для літнього періоду страви, такі як паштети, кров’янки, салат з майонезом, холодці, заливні, кондитерські вироби з кремом тощо. Це страви, в яких дуже швидко розмножуються та накопичуються мікроорганізми, у тому числі ті, що можуть викликати небезпечну хворобу;
  • не вживати харчових продуктів та напоїв протермінованого зберігання або при найменшому сумніві щодо їх якості;
  • в літній період, на відпочинку, в лісі, не готувати багатокомпонентних страв з майонезом, соусами, страв, які не мають достатньої термічної обробки – заливні, паштети, м’ясні салати, у подорож не брати продукти, що швидко псуються і вимагають охолодження при зберіганні – ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби;
  • не вживати в їжу незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини;
  • перед приготуванням, вживанням їжі, після відвідування туалету обов’язково мити руки з милом;
  • прививати правила особистої гігієни дітям;
  • якщо на власній присадибній ділянці при вирощуванні картоплі, овочевих культур, для захисту їх від колорадського жука, фітофтори, проводилась обробка інсектицидами, засобами захисту рослин, обов’язково слід дотримуватись рекомендованих виробником термінів, на протязі яких вони ефективні.

При виявленні перших ознак захворювання слід терміново звертатись до найближчої лікувальної установи! В жодному разі  не займатись самолікуванням!

 

 

Фельдшер санітарний

відділення епідеміологічного нагляду (спостереження)

та профілактики неінфекційних захворювань

Рогатинського відділу

Івано-Франківського районного відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»                                    Наталя НИКОЛИШИН

 

 

Інші статті

Всі статті