Спеціалісти Держпродспоживслужби Прикарпаття інформують, які  шкідники та хвороби загрожуватимуть посівам та насадженням  у травні

  • 45

 

 

Погодні умови аномально теплого зимового періоду 2022-2023 років та рання весна внесли свої корективи щодо фітосанітарного стану посівів, угідь та насаджень, сприяли добрій перезимівлі шкідників і збудників хвороб сільськогосподарських культур, що надалі створюватиме потенційну загрозу.

Попередні дані фітосанітарного моніторингу свідчать про незначну загибель комах-фітофагів та задовільний фізіологічний стан переважної більшості тих, що збереглися. Подальший розвиток буде залежати від агрокліматичних умов і захисних міроприємств.

Тому проведення обстеження  сільськогосподарських угідь, посівів та багаторічних насаджень, весняних ґрунтових обстежень на виявлення чисельності шкідливих організмів і їх фізіологічного стану та шкідливості, проведення комплексу весняно-польових робіт в стислі строки і на високому агротехнічному рівні – буде мати вагоме профілактичне і захисне значення.

 

Багатоїдні шкідники

Упродовж  травня за температури повітря 18-20ºС відбуватиметься літ метеликів капустяної, городньої, люцернової та інших совок. Листогризучі совки перезимували добре, виявлена незначна загибель (5%) шкідника за зимовий період. Помірно тепла та волога погода, наявність нектароносів сприятимуть виникненню осередків підвищеної чисельності гусениць совки-гамми.

Гусениці озимої, окличної та інших підгризаючих совок у травні завершать заляльковування.  Літ метеликів в сутінках та вночі відбувається з середини травня до початку червня. Вдень метелики неактивні. Після додаткового живлення нектаром квіток самиці відкладатимуть на сухі рештки рослин, стебельця, корінці бур'янів і культурних рослин чи просто на землю яйця, по 2-5 у кладці. Через 6-12 днів з них відроджуватимуться гусениці, які в І-II-му віках тримаються на рослинах, а починаючи з III віку, живуть приховано у верхньому шарі ґрунту та під грудочками землі.

За утворення осередків надпорогової чисельності гусениць (ЕПШ у посівах буряків 1-2, кукурудзи, соняшнику, картоплі, інших просапних культур, 3-8, озимої пшениці 2-3 екз. на кв.м) застосовують дозволені інсектициди, які доцільніше застосовувати в період виплодження гусениць та появи другого віку їх, коли вони живляться відкрито і є найбільш уразливими.

У травні  гусениці стеблового кукурудзяного метелика за температури понад 15-16°С заляльковуватимуться. За умов помірно теплого з високою вологістю повітря в період відкладання яєць і відродження гусениць, стебловий метелик становитиме суттєву небезпеку для посівів кукурудзи, які межуватимуть з неорними та забур’яненими полями минулорічних посівів.  <…>

 

Далі детальний прогноз фітосанітарного стану та рекомендації щодо захисту основних сільськогосподарських рослин у господарствах області у травні 2023 року можна прочитати або завантажити за посиланням.