Вода – цілюще джерело життя

  • 66

 

Питна вода повинна бути безпечною в епідемічному відношенні та відповідати вимогам державних санітарних норм і правил.

Вода може стати фактором передачі інфекційних захворювань – кишкових інфекцій. Тривалість виживання у воді патогенних мікроорганізмів становить від декількох днів до декількох місяців. Через питну воду можуть передаватись збудники поліомієліту, лептоспірозу, сибірської виразки, туляремії, бруцельозу та ін.

Ризик попадання в колодязь збудників кишкових інфекцій зростає, тоді коли разом із дощовими водами до колодязів потрапляють забруднені господарсько-побутові стічні води від вигрібних ям, вбиралень, гноєсховищ тощо. Вони є джерелами нітратів у воді,  забруднюють грунт, воду, становлять загрозу здоров’ю, особливо дітям.

Годування грудного віку немовлят сумішами на воді з підвищеним вмістом нітратів (більше 50,0 мг/дм3) викликає захворювання на водно-нітратну метгемоглобінемію. Тому спеціалісти ДУ «Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» проводять лабораторне фізико-хімічне дослідження, а також бактеріологічний аналіз води криниць, локальних та централізованих водопроводів, що дає можливість оцінити її якість і безпечність.

З часом у колодязі нагромаджується мул, що погіршує смак і запах води та є сприятливим середовищем для розмноження хвороботворних мікробів. Для запобігання замулювання та інфікування води, колодязь необхідно один раз на рік очищати від мулу, при необхідності ремонтувати та проводити його дезінфекцію.

Для проведення дезінфекції води в криницях використовуються дезінфекційні засоби, які зареєстровані та дозволені в МОЗ України ( « Жавель-клейд», «Акватабс», «Хлорактив» та ін.).

Доброякісну питну воду можна одержати з джерела надійно захищеного від забруднення, а також коли вода очищається і обеззаражується (хлорування, озонування, ультрафіолетове опромінення та ін.).

Кількість розчинених у воді  органічних і неорганічних нетоксичних речовин (хлориди, нітрити, нітрати та ін.) і хімічних елементів не повинна перевищувати нормативи установлені державними санітарними нормами і правилами.

Чиста вода – запорука здоров’я.

 

Фельдшер санітарний

відділення епідеміологічного нагляду (спостереження)

та профілактики неінфекційних захворювань

Рогатинського відділу Івано-Франківського районного відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»                                                         Ігор ЧАБОРИК

 

 

                                                                     

 

 

Інші статті

Всі статті